Administrație

Studiu despre discriminarea minorităților la atribuirea de locuințe sociale. Alba Iulia, inclusă pe lista „așa nu”!

Blocul „Turturica” din Alba Iulia (fotografie de arhivă)

Centrul de Resurse Juridice lansează studiul „Identificarea criteriilor discriminatorii în acordarea locuințelor sociale”, care examinează situația la nivel național cu privire la stabilirea punctajelor și a criteriilor pentru acordarea de locuințe sociale prin hotărâri de consiliu local.

Studiul identifică o tipologie a criteriilor incluse în hotărâri, care discriminează categoriile de persoane eligibile pentru locuință sociale, deseori stabilind criterii suplimentare care au acest rezultat sau efect. Un exemplu des întâlnit este premierea persoanelor cu venituri mai mari și studii superioare în defavoarea celor cu venituri mici sau fără venituri sau cu nivel scăzut de educație formală.

Multe dintre cazurile analizate includ „cazul de excelență”, acordând puncte persoanelor care „contribuie la creșterea prestigiului orașului” (prin diverse performanțe, definite sau nu). Discriminatorii pentru persoanele care ar trebui să aibă acces la locuințe sociale sunt și criteriile care acordă puncte suplimentare pentru solicitanții care sunt funcționarii publici, angajați în instituții ori specialiști/ experți în diferite domenii sau care dovedesc „interesul copiilor lor pentru școală”. Un alt exemplu de criteriu inclus în multe dintre hotărârile analizate este obligația solicitantului de a nu avea debite restante la bugetul local și la furnizorii de utilități publice.

În câteva cazuri deja, atât criteriul privind nivelul de studii, cât și cel privind obligația solicitantului de a nu avea debite la bugetul local au fost constatate ca discriminatorii de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, iar hotărârile au rămas definitive la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Prezența a 2, 3 și 4 criterii discriminatorii într-o singură hotărâre de consiliu local prevalează, iar această realitate denotă o discriminare multiplă sau intersecțională în accesul la locuințe sociale. Au fost identificate cazuri în care există până la 8 criterii discriminatorii într-o singură hotărâre (Baia Mare, județul Maramureș) sau 7 (Alba Iulia și Ocna Mureș, județul Alba și Dorohoi, județul Botoșani).

Criteriile și punctajele pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de atribuire a unei locuințe sociale trebuie să aibă în vedere cu prioritate grupurile aflate în risc de excluziune socială (precum persoanele care locuiesc în locuințe improvizate, fără acces la utilități, de cele mai multe ori fără cărți de identitate, persoane fără loc de muncă sau care, exploatate fiind, nu pot dovedi prin acte existența unui loc de muncă, tineri care provin din sistemul de protecție a copilului, persoane cu dizabilități etc). Este necesară și urgentă acțiunea consiliilor locale de a revizui hotărârile prin eliminarea criteriilor care discriminează.

Cercetarea s-a desfășurat în perioada iulie-octombrie 2021 și a inclus un număr de 318 de localități (215 orașe și 103 municipii). Pentru elaborarea lucrării a fost analizat un număr total de 132 de hotărâri de la 81 de municipii și 51 de orașe (132 de unități administrativ teritoriale ne-au răspuns că nu dețin în administrare locuințe sociale, 33 de unități administrativ teritoriale nu au furnizat informații la solicitările formulate, în termenul prevăzut de lege, 17 unități administrativ teritoriale au furnizat răspunsuri incomplete, iar 4 orașe nu au adoptat hotărâri privind acordarea de locuințe sociale, deși întocmesc și reînnoiesc dosare pentru acordarea acestora).

Studiul face parte din proiectul „Nediscriminarea, dincolo de cuvinte”, proiect derulat de Centrul de Resurse Juridice.

Pentru mai multe informații, accesează și studiul „Accesul la locuințe sociale și nediscriminarea” care analizează, la nivel general, cadrul legislativ relevant pentru dreptul la locuire din perspectiva accesării locuințelor sociale și situația grupurilor vulnerabile, cu accent pe populația de etnie romă, cât și cazuri specifice, precum Alba Iulia, Cluj-Napoca, Reghin.

150 de persoane sunt evacuate din blocul Turturica. Clădirea va fi demolată

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.