Social

Nemulțumiți de creșterea salarială de 4%, sindicaliștii din învățământ protestează în fața Guvernului

Palatul Victoria, sediul guvernului (fotografie de arhivă)

Aproximativ 100 de angajați din învățământ participă, joi, la un miting în Piața Victoriei, solicitând Guvernului majorarea salariilor angajaților din educație potrivit Legii salarizării.

La demonstrație participă membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”, care reprezintă 300.000 de angajați din educație.

Participanții la miting afișează pancarte inscripționate cu mesajele: „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, „Apel pentru viitorul României – alocați 6% din PIB”, „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”, „Viitorul României este în clasele noastre”, „Măștile sunt de unică folosință, profesorii – NU”.

Angajații din educație sunt nemulțumiți că Guvernul nu a majorat salariile acestora conform legii 153/2017.

Potrivit celor trei organizații sindicale, personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

„Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ”, se menționează într-un comunicat al celor trei organizații sindicale.

De asemenea, sindicatele subliniază că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei CoViD-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.

Totodată, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, amintesc cele trei sindicate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.