Educație

Elevii, boala și fenomenul de bullying. Ce spune ministrul Câmpeanu despre școala în pandemie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că școala a fost afectată în timpul pandemiei „enorm, înfricoșător de mult” și că „pierderile educaționale sunt foarte mari”, greu de recuperat, necesitând perseverență și implicare.

„Există o explozie a fenomenului de bullying în școli – extrem de grav. O spun psihologii, cei cu pregătire, cu competență în a se pronunța asupra acestui subiect. Există, vedem bine, din păcate, doar în ultimele zile, o multiplicare a tentativelor de suicid în rândul adolescenților. Există – și o spun iarăși medicii – o multiplicare a afecțiunilor oftalmologice”, a spus ministrul, la Prima Tv.

Cîmpeanu a adăugat că în această perioadă s-au adâncit inechitățile deja existente în sistemul românesc de învățământ, dar că a crescut și abandonul școlar. Astfel, din 2015 până în 2019 s-a înregistrat o scădere a abandonului școlar de la 18-19% la 15,3%. Însă, în 2020, abandonul școlar a crescut din nou la 15,6%, atingând în mediul rural o valoare medie de 26%.

„Acestea sunt datele din 2020. Privesc cu mare îngrijorare către INS și oricât de mult am spera să nu crească semnificativ aceste cifre deja îngrijorătoare (…) atunci când vom avea cifrele pentru anul 2021, mă tem că ele vor fi încă și mai grave. Toate acestea sunt efecte asupra sistemului de educație, generate de pandemie. Este vorba de efecte negative care s-au suprapus peste problemele cronice deja existente în sistemul de învățământ din România”, a precizat el.

De asemenea, Cîmpeanu a atras atenția asupra faptului că există studenți care încheie al doilea an universitar, dar care nu au intrat încă într-un amfiteatru și nu au participat la lucrări practice.

El a reamintit că la finalul lunii decembrie a fost adoptat un program național pentru reducerea abandonului școlar.

Drept urmare, pe site-ul Ministerului Educației a fost publicată deja o listă de 3.235 de școli cu vulnerabilitate din perspectiva abandonului școlar, dar numărul acestora ar putea crește până la 4.000. Dintre acestea, vor fi selectate 2.500 de unități de învățământ care vor obține o finanțare de până la 200.000 de euro, care va putea fi utilizată pentru: plata consilierilor școlari, organizarea de tabere, achiziționarea de echipamente sportive sau IT, acordarea de indemnizații de sprijin pentru elevi, oferirea de hrană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.