Economie

Cîțu, despre criza energetică: Nu liberalizarea pieței este de vină

Președintele PNL, Florin Cîțu, a susținut la Alba Iulia necesitatea realizării liberalizării prețurilor la energie, însă a negat că aceasta ar fi cauza ultimelor scumpiri (foto: captură video)

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Florin Cîțu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că este o „tâmpenie” să se spună că liberalizarea pieței de energie este un eșec, acesta arătând că actuala criză energetică este una globală.

În opinia sa, nu ar trebui numiți în instituțiile de reglementare oameni care „nu au nicio legătură” cu sectorul respectiv și care „nu se pricep”.

Întrebat într-o conferință de presă cum comentează afirmația ministrului Finanțelor, social-democratul Adrian Câciu, că „e un eșec al liberalizării pieței de energie”, liderul PNL a răspuns că a tot auzit această „tâmpenie sau prostie”.

„Niciodată liberalizarea nu este un eșec. Și liberalizarea a fost făcută de doi ani de zile și a fost OK. Astăzi, ce vedem astăzi, este o criză energetică la nivel global. Nu are nicio legătură cu România. Prețurile au crescut peste tot în lume, iar liberalizările s-au făcut în Uniunea Europeană cu mult timp înainte. E ciudat să spui că e eșecul liberalizării, dar, nu, venind de la socialiști nu este o problemă, pentru că această liberalizare a fost semnată și calendarul făcut de Adrian Năstase și a fost făcut, este un lucru care este în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, a menționat Florin Cîțu.

El a adăugat că, oricând și oriunde, va susține piața liberă și ca prețurile să fie determinate de piață.

„Dar atâta timp cât noi numim în instituțiile de reglementare oameni care nu au nicio legătură cu sectorul, cu domeniul respectiv, oameni care nu se pricep, vom avea astfel de rezultate. Este datoria noastră în Parlamentul României să evaluăm raportul de activitate al ANRE, al ASF, al tuturor acestor instituții. Și iarăși datoria noastră, ca oameni politici, să punem acolo oameni care se pricep. Dacă nu punem oameni care se pricep, vom avea aceste rezultate. Deci, nu liberalizarea pieței este de vină. V-am spus care sunt, în opinia mea, vinovații”, a precizat Cîțu.

Liderul PNL s-a aflat vineri în Alba Iulia, având și o întâlnire cu investitori privați.

„În acest moment, sunt câteva provocări majore, se pare că nu se mai termină, după doi ani de pandemie, aproape o criză economică, și acum avem și această criză a energiei. Oamenii încearcă să vadă cu ce soluții vine Guvernul, dar, în special, oamenii vor să știe despre predictibilitate, orice soluție să fie una care să rămână și apoi să vedem ce se întâmplă după. Îi înțeleg foarte bine, au fost momente dificile și în 2020, am trecut cu bine. Lumea poate nu mai ține minte, dar economia a fost închisă două luni de zile, (…) au fost momente dificile pentru toți, iar acum trecem cu toții prin această criză a prețurilor la energie, pentru care au fost găsite soluții, dar, bineînțeles, lumea se întreabă, dacă persistă, ce facem mai departe”, a mai declarat Florin Cîțu.

Cu această ocazie, oamenii de afaceri i-au prezentat fostului premier câteva soluții.

„De exemplu, una dintre soluții este să îi ajutăm să facă sisteme fotovoltaice. Nu vor bani de la Guvern, vor, de fapt, ca cheltuiala să fie deductibilă. Pe banii lor vor să-și facă sisteme fotovoltaice ca să își producă singuri energia, dar doar să fie o cheltuială deductibilă, ceea ce mi se pare o idee foarte bună și am să vorbesc în coaliție despre acest lucru”, a mai afirmat președintele PNL.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.