Economie

Cîțu, îngrijorat de evoluția unor indicatori economici. „Inflația și dobânzile cresc înaintea unei crize economice”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Florin Cîțu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că îl îngrijorează evoluția unor indicatori economici, fostul premier adăugând că orice semn dinspre agențiile de rating care ar arăta că România nu ar merge într-o direcție bună va însemna costuri și mai mari de împrumut.

„Mă îngrijorează evoluția unor indicatori economici care sunt legați, bineînțeles, inflație, dobânzi. De obicei, vedem o creștere a inflației și a dobânzilor înaintea unei crize economice. Și depinde doar de măsurile pe care le vom lua la guvernare să nu avem o criză economică. Soluții vom găsi și avem, doar trebuie să ne punem la masă și să le căutăm, pentru că dacă noi am reușit să găsim soluții atunci când economia a fost închisă două luni de zile – nu există altă provocare mai mare să poți să scoți economia dintr-o astfel de criză – vom găsi și acum. Doar trebuie să accepți că există o problemă și apoi să venim cu o soluție”, a declarat, într-o conferință de presă, liderul PNL.

Întrebat de jurnaliști dacă s-a discutat în interiorul coaliției despre costurile mari la care se împrumută Ministerul Finanțelor, Florin Cîțu a răspuns că a vorbit despre aceste îngrijorări ale sale și public și în coaliție.

„Sunt sigur că vom avea o coaliție în perioada următoare în care ministrul Finanțelor va explica dacă aceste îngrijorări ale mele sunt împărtășite și de ei. Sper ca evoluția dobânzilor sau măsurilor pe care le vom lua să nu ducă la o creștere și mai mare a dobânzilor, a inflației. Ne așteaptă în martie evaluarea României de către agențiile de rating și orice semn dinspre agențiile de rating care arată că România nu merge într-o direcție bună va însemna costuri și mai mari de împrumut pentru România. De aceea trebuie să fim foarte atenți cu măsurile pe care le luăm. Toate să meargă în direcția menținerii deficitului cel puțin la nivelul la care ne-am asumat la începutul anului”, a explicat el.

Florin Cîțu a mai spus că îl interesează ce se întâmplă cu sistemul de sănătate, pentru că „la 20.000 de persoane infectate zilnic înseamnă 20.000 de concedii medicale”, iar dacă acele persoane au fost contact direct cu cineva „mai înseamnă concedii medicale și pentru acele persoane”, rezultând „costuri suplimentare la buget”.

În altă ordine de idei, liderul liberal a susținut că este îngrijorat cu privire la vârful valului cinci.

„Am văzut că, iarăși, e un număr record de persoane infectate. (…). Pe mine asta mă interesează: soluții pentru a reduce numărul de persoane infectate, soluții pentru a avea cât mai puține persoane care să fie spitalizate în urma acestui virus. Vreau să vedem care este planul Ministerului Sănătății, să fie prezentat în coaliție și să știm și noi unde mergem. Înțeleg că vârful, și asta mă îngrijorează să știți, dacă astăzi la 20.000 de cazuri nu suntem la vârf și înțeleg că vârful o să fie cam peste două săptămâni, nici nu vreau să mă gândesc dacă ajungem la 50.000, 60.000 de cazuri, pentru că un număr mai mare, chiar și cu o rată mică de mortalitate, înseamnă, de fapt, un număr de persoane care au decedat. Și, atunci, eu sper că Ministerul Sănătății are pregătit un plan care să nu însemne un număr mare de persoane spitalizate sau decedate”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat care ar fi „cele mai mari greșeli” făcute de către autorități de-a lungul timpului în gestionarea pandemiei, fostul premier a răspuns că au fost în același timp de gestionat o criză de sănătate și o potențială criză economică.

„România a fost țara care a reușit să își păstreze economia deschisă și să aibă cea mai rapidă revenire, chiar dacă cei care astăzi nu mai spun sau încearcă să ne spună cum ar rezolva ei problemele, deși sunt la putere și ar trebui să le rezolve, atunci spuneau că România va fi și în criză economică, va fi și șomaj, va fi dezastru și foamete și nu a fost. Am reușit să trecem peste toate. Depinde ce criterii folosești. Eu cred că un criteriu este să încerci să reduci numărul de persoane infectate”, a conchis Florin Cîțu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.