
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că, în această săptămână, este posibil ca numărul de cazuri noi de CoViD-19 să ajungă la 25.000 sau 28.000 pe zi, însă a subliniat că viteza de creștere a infectărilor este în scădere.
„Valurile cu creștere rapidă au, de obicei, și o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10 – 15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. În circa 2-3 săptămâni. Un lucru e important însă, și e bine să-l înțelegem, rata de reproducere a acestei infecții a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie, am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică practic o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane, acum avem 1,25 și, în ultimele opt-nouă zile, am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Și 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri crește, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creștere a scăzut”, a spus Rafila, la Prima TV.
Ministrul Sănătății a afirmat că panta descendentă a infectărilor cu SARS-CoV-2 depinde de două lucruri, respectiv de numărul de persoane care s-au îmbolnăvit în valul 5 pentru a ajunge la un fel de „imunitate de turmă”, dar și de protejarea categoriilor vulnerabile.
El a subliniat că pastila anti-CoViD este o soluție pentru tratament, care se administrează cu precauție și numai după evaluarea pacientului, dar nu are rol de prevenție.
„Noi avem o serie întreagă de așa-ziși comunicatori în domeniul Sănătății, îi vedem frecvent la posturile de televiziune, pe social-media, care recomandă tot felul de produse, pe care să le iei ca să nu te îmbolnăvești. Majoritatea acestor produse sunt foarte toxice și mi se pare foarte curios că sunt oameni care ezită să se vaccineze, dar iau aceste produse fără rost și se pun în pericol”, a explicat Alexandru Rafila.
Comentarii recente