Politică

AUR este pe locul doi în sondajele de opinie. A depășit PNL și este pe locul doi, după PSD

AUR pare să fie în continuă creștere electorală

Un sondaj INSCOP realizat luna aceasta situează partidul AUR pe locul doi în intențiile de vot ale românilor, surclasând PNL. Singurul partid care depășește Alianța este Partidul Social Democrat.

Cel mai recent sondaj INSCOP, realizat în perioada 10-18 ianuarie, arată o creștere a intenției de vot pentru partidul AUR, care a ajuns la 20,6% din opțiunile electoratului. Pe primul loc se clasează PSD, în scădere față de lunile anterioare, iar liberalii se clasează pe locul trei.

Intenția de vot în luna ianuarie, potrivit sondajului INSCOP:

  • PSD – 34,4%
  • AUR – 20,6%
  • PNL – 16,6%
  • USR – 12,5%
  • UDMR – 4,2%

Potrivit sondajului, PSD scade de la 36% la 34,3%, în timp ce PNL scade de la 17% la 16,6%. USR crește ușor în luna ianuarie, de la 12,1% la 12,5%.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP, precizează că „certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează în mod direct intenția de vot”. De asemenea, acesta spune că „tensiunile din coaliție și întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale alimentează în continuare creșterea AUR”.

Lăzăroiu: „PSD vrea să-l bage pe Simion în turul doi la prezidențiale”

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a că PSD ar vrea să folosească AUR pentru a-l băga pe George Simion în turul doi al cursei prezidențiale, astfel încât prezidențiabilul social-democraților, un intelectual precum Dîncu sau Rafila, să aibă mai multe șanse de reușită.

„În continuare sunt oameni în structurile statului care vor să se joace cu AUR, inclusiv din PSD. Vor să folosească AUR ca să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidențiale, ca să câștige PSD cu un candidat prizabil, un intelectual – Dîncu, Rafila. Exact cum a câștigat Iliescu în 2000, pentru că PSD nu poate câștiga în turul doi, decât dacă intră cu unii mai răi decât ei, adică AUR. Cum era PRM față de PDSR în 2000”, afirmă Lăzăroiu.

Pe de altă parte însă, analistul politic subliniază că ar fi bine să câștige Simion cursa pentru președinție, astfel încât românii care îl susțin pe liderul AUR și ideile lui să vadă „în ce direcție o ia țara” cu oamenii AUR la conducere.

„Dar ar trebui să câștige George Simion, ca să vadă românii majoritari, antivacciniști, conspiraționiști, patrioți, naționaliști să-și pună ei oamenii și să vedem în ce direcție o ia țara. Să vadă cât de competenți sunt oamenii care-i aburesc azi cu sloganuri de partid. […] Eșecul [guvernării AUR – n.r.] va fi clar, pentru că multe din promisiunile lor nu vor fi îndeplinite, dar AUR va intra și pe linie. Orice partid extremist când ajunge la guvernare știe că trebuie să-și modereze discursul, să se îndrepte mai mult spre centru ca să capteze mai mult din electorat. Numai că ei n-au oameni competenți acolo”, a conchis Lăzăroiu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.