Administrație

Zona „Frumoasa” a fost predată în administrarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate

Administrarea ariei naturale protejate „Frumoasa”, care cuprinde peste 137.000 de hectare de pe raza a patru județe, cu numeroase rezervații naturale și monumente ale naturii cum ar fi Iezerul Șurianul, Luncile Prigoanei și Masa Jidovului, a fost predată Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate de către Consiliul Județean (CJ) Alba, după derularea unor proceduri care au durat doi ani.

Hotărârea privind predarea ariei naturale a fost adoptată în ultima ședință a Consiliului Județean Alba.

În baza unui contract semnat în martie 2010 cu Ministerul Mediului și Pădurilor, CJ Alba a administrat aria naturală „Frumoasa” timp de un deceniu. În urmă cu doi ani, CJ Alba a înștiințat Agenția Națională pentru Arii Protejate despre încetarea de drept, prin ajungerea la termen, a Contractului de administrare din martie 2010. La rândul său, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a comunicat, o lună mai târziu, reglementările aplicabile predării/preluării ariilor naturale protejate preluate în administrare.

În mai 2020, CJ Alba a suspendat activitatea de predare/preluare în condițiile izbucnirii pandemiei. Un an mai târziu, în mai 2021, a fost reluată această activitate de predare/preluare. După finalizarea procedurii de transfer a bunurilor și documentelor, în ianuarie 2022 a fost încheiat un proces-verbal al Comisiei de inventariere a bunurilor și documentelor Administrației Siturilor Natura 2000 ROSCI0085 „Frumoasa” și ROSPA0043 „Frumoasa”.

Următorul pas a fost aprobarea de către consilierii județeni din Alba a predării administrării Sitului de importanță comunitară ROSCI0085 „Frumoasa”, ROSPA0043 “Frumoasa”, împreună cu Rezervațiile naturale Iezerul Șurianul, Luncile Prigoanei, Șuvara Sașilor, Iezerele Cindrelului, Parcul Natural Cindrel, Jnepenișul Stricatul, Sterpu – Dealul Negru, Rezervația Cristești și monumente ale naturii Stânca Grunzii, La Grumaji, Masa Jidovului către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

A fost predat, totodată, și Centrul de vizitare Poarta Raiului, realizat cu fonduri europene.

Aria este compusă din 11 tipuri de habitate de interes comunitar și 25 de specii de interes comunitar, dintre care patru specii de mamifere (urs, lup, râs și vidra), două specii de amfibieni, trei specii de pești, 11 specii de nevertebrate și cinci specii de plante (trei de mușchi și două de plante superioare).

„Frumoasa” este și arie de protecție specială avifaunistică, pe o suprafață totală de aproape 132.000 de hectare de pe teritorii administrative ale unor localități ca Brezoi, Malaia, Câinenii Mari și Voineasa (județul Vâlcea), Boița, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Râu Sadului, Rășinari, Sadu, Săliște, Tălmaciu și Tilișca (județul Sibiu), Cugir, Pianu de Sus și Șugag (județul Alba), Beriu, Petrila și Orăștioara de Sus (județul Hunedoara). Aria este compusă din 11 specii de păsări de interes comunitar (iernuca, cocoșul de munte, trei specii de ciocănitori, trei specii de răpitoare de noapte, caprimurgul și două specii de paseriforme).

Situl este compus din trei masive montane (Cindrel, Lotru și Șureanu), care sunt despărțite de râurile Sadu, Frumoasa și Sebeș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.