Politică

Efecte politice ale războiului din Ucraina: AUR scade în intenția de vot, iar PNL crește

Partidul AUR scade pe locul trei în preferințele electoratului, arată un sondaj Inscop

AUR scade pe locul trei în preferințele electoratului, în timp ce PSD conduce în continuare clasamentul intenției de vot, iar PNL revine pe locul al doilea, potrivit unui sondaj Inscop Monitor, realizat în perioada 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Conform sondajului, PSD se află în continuare pe locul întâi al intenției de vot cu 32%, față de 32,7% cât avea în februarie, urmat de PNL cu 19,9%, față de 16,6% din februarie. AUR coboară pe locul al treilea la 18,9%, față de 22,4% cât avea în februarie, iar USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni.

„PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusești din Ucraina. Creșterea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE. Scăderea ușoară a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media și adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid”, precizează un comunicat al Inscop.

Potrivit sursei citate, nu se știe în acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emoțional, sau ele se vor adânci.

„În mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocări de securitate, dar și socio-economice, vor influenta puternic opțiunile electorale. La fel cum poziționarea partidelor de opoziție față de agresiunea Rusiei și consecințele acestei invazii pentru securitatea și calitatea vieții în Romania vor avea efecte asupra intenției de vot”, mai arată comunicatul.

Sondajul Inscop Monitor, reprezentativ la nivel național, a fost realizat prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respondenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.