Social

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: „Nu poate să meargă pe front cineva care nu a făcut armata”

„Nimeni nu poate să aducă în armată pe cineva neinstruit, chiar dacă are 20 de ani, nu poate să meargă pe front cineva care n-a făcut armata”, spune ministrul Apărării

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, luni seara, că nimeni nu poate să aducă în armată pe cineva neinstruit și nu poate să meargă pe front cineva care nu a făcut armata.

Dîncu a afirmat la Digi24 că s-au exagerat anumite aspecte privind un draft al unei legi care trebuia să se facă rapid pentru această situație de criză.

„Au fost exagerate câteva aspecte, precum mobilizarea celor între 18 și 60 de ani. Nicio lege nu poate spune asta, pentru că în Constituție și în legile vechi ale apărării se spune că se constituie rezerva activă a României, dar asta înseamnă că oamenii lucrează la locul lor de muncă. De exemplu, poate că în momentul acela sunt o serie de componente ale legii care spun că nu poți să plece cadrele militare în concediu sau să-și dea demisia sau alte lucruri care țin de această zonă. Nimeni nu poate să aducă în armată pe cineva neinstruit, chiar dacă are 20 de ani, nu poate să meargă pe front cineva care n-a făcut armata. Au fost puse nepotrivit acolo, cei care le-au pus, fără să se gândească într-un context”, a spus Dîncu.

Ministrul a detaliat pachetul de trei legi ale Apărării, care privesc securitatea națională.

„Proiectul conține trei legi importante: proiectul pentru managementul situației de criză, care este o lege mai veche, dinainte de pandemie (…), starea de criză nu este definită în Constituție și noi n-am încercat să creăm o nouă stare. A doua componentă este legea privind cyber-security, apărarea cibernetică – vedem acum că asta este o componentă foarte importantă a amenințărilor – este continuă și trebuie modificată. (…) Şi mai erau modificări la Legea 446/2006 – o lege a apărării naționale care conține, de exemplu, mobilizarea populației, mobilizarea economiei, ce face economia în timp de ipotetic război, apoi conține reglementări foarte importante referitoare la Agenția Rezervelor Statului și Situațiilor Speciale – a trebuit să facem modificări care nu țin de securitate sau comunicare, ci pur și simplu reguli de organizare”, a explicat Dîncu.

El a precizat că proiectul care a ajuns în presă a fost propus înainte de a fi gândit pachetul de trei legi.

„Ne-am gândit să facem o lege care să vină cu situația aceasta de criză din acest moment, pentru că încă avem criză sanitară, criza din Ucraina și atunci să se facă rapid un proiect pentru această situație de criză. Toată lumea a luat din mai multe legi, din pachetul respectiv s-au luat bucăți (…), s-a încercat să se facă un colaj. Când am văzut acest colaj, și l-a văzut și premierul, au zis cu toții ‘nu poate funcționa asta’, pentru că era prea făcut pe picior, și atunci rămânem la proiectul cu cele trei legi care vor fi într-un pachet. Dar a ajuns la presă, după ce noi ne-am hotărât să-l retragem și a început o discuție care conține tot felul de amănunte care sunt potențate de războiul hibrid de acum, pe care Rusia l-a dezvoltat în ultima vreme”, a mai spus Dîncu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.