Administrație

Cine plătește transportul local al elevilor? Ministru Cîmpeanu acuză lipsa de claritate a legii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a atras atenția, luni, la ședința Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, asupra necesității clarificării modului de finanțare a transportului local al elevilor din învățământul preuniversitar.

„Transportul local a fost dintotdeauna la autoritățile locale. A fost o încercare, la un moment dat, de trecere a efortului bugetar de la autorități locale la stat, după care, într-adevăr, începând din 5 noiembrie 2020, trebuia să fie susținut de la bugetul de stat, cel puțin până pe 17 iunie 2021, lucru care nu s-a întâmplat, deși era o obligație legală (…). Ministerul Educației nu a avut niciun leu pentru această destinație, transport local (…), singura posibilitate reală de reglare este aceea a clarificării în pachetul legislativ ce urmează să fie promovat și adoptat, ca urmare a concluziilor proiectului «România educată»”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, și-a exprimat încrederea că poate „găsi înțelegere” la nivelul premierului, al Ministerelor Finanțelor și Educației pentru rezolvarea problemei.

„La noi vine Curtea de Conturi și nouă ne impută banii pe care-i plătim în locul Guvernului și ne obligă să dăm Ministerul Educației în judecată (…). Deja sunt declanșate acțiuni judecătorești de foarte multe municipalități pentru sumele restante de bani retroactiv (…). Dacă ne uităm la Legea bugetului de stat pe anul aceasta (…), înțelegem că nu sunt prevederi bugetare, dar suntem de aceeași parte a baricadei toți, ca la rectificarea bugetară să includem sume de bani pentru acoperirea sumelor, până când pachetul Legii educației, în baza «României educate» vine, ca să evităm alte procese viitoare”, a spus Emil Boc.

În altă ordine de idei, el a precizat că autoritățile locale care nu au predat creșele sistemului educațional fac demersuri să primească costul standard pe antepreșcolar.

„Cei care le-ați predat, practic, nu mai aveți nimic, nicio treabă, cei care nu le-ați predat (…) încercăm acum să primim și noi, la fel ca ceilalți, costul standard pe elev antepreșcolar, așa cum primesc și ceilalți”, a declarat Emil Boc.

Sorin Cîmpeanu a semnalat că sunt bani pentru această inițiativă, însă se înregistrează obstacole în privința statutului juridic.

„Ne împiedicăm de statutul juridic. Da, statutul juridic trebuie să fie de unitate de învățământ preuniversitar. (…) Știu sigur că banii există și sunt deja deschiși pentru inspectorate”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.