Administrație

A început restaurarea Casei Velican din Alba Iulia

Au început lucrările de restaurare a Casei Velican, locul în care s-a înființat și a funcționat, în preajma Marii Uniri, Consiliul Dirigent, organism care a funcționat ca guvern provizoriu al Transilvaniei, până la mutarea sa la Sibiu.

„Casa Velican se numără printre simbolurile orașului Alba Iulia, fiind reședința primului primar român al municipiului, Camil Velican. Casa edilului, situată în centrul orașului, a jucat un rol important atât înainte cât și în perioada care a urmat Unirii de la 1 decembrie 1918, deoarece Camil Velican a fost unul dintre principalii organizatori locali ai Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a decis Unirea Transilvaniei cu România. Tot în această clădire s-a înființat și a funcționat Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei, până la mutarea sa la Sibiu. În perioada comunistă, casa a găzduit mai multe instituții, dar nu a beneficiat niciodată de reparații adecvate, iar acum este într-o avansată stare de degradare”, a scris pe contul său de Facebook, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Casa a fost cumpărată de către primărie pentru restaurare, fiind „unul dintre proiectele mele de suflet”, supă cum precizează edilul albaiulian.

„În acest sens am publicat anunțul pentru achiziția de lucrări «Schimb destinație din casă în casă memorială Camil Velican, restaurare, punere în valoare și realizare împrejmuire», cu o valoare de peste 4 milioane de lei”, a mai precizat Pleșa.

Potrivit acestuia, punerea în valoare a spațiilor se va realiza prin lucrări de finisaje adecvate și mobilarea acestora cu elemente legate de perioada istorică și a evenimentelor prilejuite de Marea Unire din Decembrie de la Alba Iulia. „Prin realizarea acestui proiect ne dorim introducerea în circuitul turistic al acestui imobil monument istoric, dar și posibilitatea de găzduire pentru lecții deschise de istorie, seminarii, conferințe”, a mai precizat primarul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.