Educație

Ministrul Educației: Școala online a fost „o catastrofă educațională”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la Alba Iulia, că școala online impusă de pandemia de CoViD-19 a fost „o catastrofă educațională” în toate statele din lume, în condițiile în care nici cele mai avansate sisteme de educație nu erau pregătite pentru acest gen de predare.

„Şcoala online impusă a fost o catastrofă educațională, nu numai în România, a fost o catastrofă educațională în orice stat din această lume. Sistemul a fost impus, în condițiile în care niciun stat, nici cele mai avansate ca sisteme de educație, nu au fost pregătite pentru predarea online”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a explicat că predarea online presupune îndeplinirea simultană a cinci condiții, începând cu conectivitatea generalizată, continuând cu echipamentele necesare și cu existența unor profesori formați pentru acest gen de școală.

„S-au format peste 50.000 de profesori pentru predarea online, dar numărul total de cadre didactice este de peste 200.000 în învățământul preuniversitar. Avem prevăzută în PNRR formarea a o sută de mii de cadre didactice pentru pedagogie digitală, dar asta va fi, n-a fost în perioada în care s-a predat online”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În ceea privește ultimele două condiții, acestea se referă la existența unui conținut digital adecvat pentru fiecare disciplină în parte, precum și a unei platforme de evaluare a elevilor, dedicată și specializată.

„Al cincilea element, pe care foarte multă lume îl neglijează, deși o spun, o repet, e nevoie de platforme de evaluare dedicate și specializate. Altfel, relevanța notelor se pierde pentru că niciun profesor nu poate avea garanția că cel care răspunde din spatele unui ecran negru este elevul care trebuie să răspundă și nu este un părinte, un frate mai mare, un alt profesor”, a explicat ministrul Educației.

În opinia sa, cele cinci condiții nu au fost îndeplinite simultan în perioada școlii online impuse de pandemie.

Ministrul Educației se află joi într-o vizită de lucru în județul Alba, prilej cu care s-a întâlnit cu reprezentanți ai firmelor implicate în promovarea învățământului dual, dar și cu cei ai unor companii mari din zonă.

One Comment

  1. Pingback: Ministrul Cîmpeanu: Perioada de pandemie a constituit „o catastrofă educațională” – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.