Sănătate

Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia „are nevoie” de o nouă secție de Oncologie

Actuala Secție de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, dată în folosință în urmă un deceniu, „nu mai face față” în condițiile unui număr „îngrijorător de mare” de persoane diagnosticate cu cancer în Alba, județ care în ultimii cinci ani a înregistrat cea mai ridicată rată de îmbolnăviri din Regiunea Centru.

Potrivit unui memoriu depus de către cel mai mare spital din Alba la Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul demersurilor de solicitare de emitere a a acordului de mediu pentru proiectul „Construire și dotare secție oncologie, compartiment radioterapie și compartiment cardiologie intervențională Spitalul Județean Alba Iulia”, spațiile existente și dotarea actuală a Secției de Oncologie, cu 31 de paturi de spitalizare continuă, „nu mai fac față” în contextul în care se constată un număr „îngrijorător de mare” de persoane diagnosticate cu cancer.

În memoriu se susține că „județul Alba a înregistrat în ultimii cinci ani cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer din județele din regiunea Centru”. De asemenea, se mai arată că „municipiul Alba Iulia și orașele Teiuș și Cugir au cea mai mare incidență de persoane bolnave de cancer la mia de locuitori”.

Statistica provine, potrivit sursei citate, de la Direcția de Sănătate Publică Alba, pe baza informațiilor furnizate de Secția de Oncologie a SJU Alba Iulia.

Ca atare, este necesară realizarea unei noi secții de oncologie și dotarea cu aparatură performantă, cu un compartiment de radioterapie. Totodată, se are în vedere înființarea unei unități de cardiologie intervențională și dotarea spitalului cu un heliport care să permită transferul și intervenția rapidă în cazurile critice.

„Va fi o clădire în care vor fi amenajate spațiile, funcțiunile și fluxurile pentru spitalizare continuă, de zi și ambulatoriu pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice, cardiologie intervențională și heliport”, se precizează în memoriu.

Obiectivele specifice sunt: Spitalizare continuă cu o capacitate de 90 de paturi, alcătuită din Secție de oncologie medicală, cu o capacitate de 30 de paturi, Compartiment radioterapie, cu o capacitate de 25 de paturi, Compartiment îngrijiri paliative cu o capacitate de 25 de paturi, Compartiment de hematologie, cu o capacitate de 10 paturi, Spitalizare de zi – chimioterapie, cu o capacitate de 9 paturi și 22 de scaune, Ambulator cu 4 cabinete de consultații și 4 săli de tratament, registratură și spații aferente, Compartiment de cardiologie intervențională dotată cu angiograf, Compartiment radioterapie dotat cu două acceleratoare liniare pentru tratament și un simulator, adăpost de protecție civilă, heliport, spații tehnice și asigurarea dotărilor tehnico-edilitare.

Investiția s-ar ridica la o valoare totală de 167.721.515 lei, din care C+M 91.054.742 de lei. Perioada de implementare propusă este de 36 de luni.

Noua construcție, care va fi amplasată în curtea interioară a spitalului, ar urma să aibă un regim de înălțime S+P+4E+E5 parțial+heliport și tunel de legătură cu celelalte corpuri de clădiri ale spitalului.

În toamna lui 2012, după o investiție de peste 3,5 milioane de lei, cu lucrări care au durat aproape doi ani, a fost dată în folosință singura secție de Oncologie din județul Alba, cea din cadrul SJU Alba Iulia. A fost primul mare obiectiv realizat după preluarea administrării spitalului de către Consiliul Județean Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.