Administrație

Cheltuielile neeligibile ale restaurării Palatului Principilor s-au majorat de 10 ori

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia (Corpul E), începută de câțiva ani, s-ar putea finaliza în octombrie, a anunțat marți, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, primarul municipiului, Gabriel Pleșa.

„Estimăm că îl terminăm undeva prin octombrie”, a declarat Gabriel Pleșa.

Începute la sfârșitul lui 2018, lucrările ar fi trebuit să fie finalizate anul trecut.

Valoarea contractului încheiat cu firma care a câștigat licitația a fost de peste 16 milioane de lei, iar în urma actualizării investiției s-a ajuns, până în prezent, la cheltuieli de peste 27,5 milioane de lei.

Proiectul, unul complex, ce a presupus lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare și expoziționale, avea asigurată o finanțare cu fonduri europene de 98% din valoarea totală. În urma actualizării în mai multe rânduri a devizului, proiectul are cheltuieli neeligibile majorate de la 600.000 de lei la peste 6 milioane de lei, potrivit datelor prezentate în cadrul ședinței de marți a Consiliului Local.

Palatul se află din 2009 în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia și în administrarea Consiliului Local. Aici ar urma să fie amenajat un Muzeu al Principatului Transilvaniei.

Aflat în apropierea Catedralei Romano-Catolice și a Sălii Unirii, fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat și extins în secolele XVI-XVII. Inițial, clădirea a avut drept destinație reședința Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau și autentificau acte. Din secolul al XVI-lea a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul.

Clădirea a fost grav avariată de turci și tătari, în timpul marilor invazii din 1658 și 1662. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole. Din secolul al XVII-lea, a găzduit garnizoana austriacă cu arsenalul și cazarma de artilerie, iar în decembrie 1918 a fost atribuit Comenduirii Regimentului 21 Infanterie, rămânând cu destinație militară până în urmă cu peste un deceniu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.