Sănătate

Apel pentru participare la un program de screening al cancerului de col uterin

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a lansat, la Sebeș, o caravană de depistare precoce a cancerului de col uterin în județul Alba, prilej cu care a fost adresat un apel către autorități, medici de familie, preoți, angajatori să încurajeze femeile din grupul țintă să participe la testare.

„Conștientizarea importanței derulării unui screening într-o societate și implicarea autorităților locale, prin susținerea acestor programe, este esențială pentru reușita unui astfel de proiect (…). Această colaborare cu autoritățile din județul Alba este un prim pas în implementarea unui program național de screening al cancerului din fonduri nerambursabile cu coordonare exclusiv regională. Acum punem bazele viitoarelor strategii de creștere reală a accesului populației la servicii medicale preventive (…). Astfel, adresez un apel către toate autoritățile locale din regiunea Centru, către medicii de familie, către marii angajatori, către preoți de a sprijini acțiunile acestui proiect, prin încurajarea femeilor din grupul țintă și, în special, din grupul vulnerabil, de a participa la testare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin”, a declarat, potrivit unui comunicat transmis miercuri, managerul proiectului, dr. Cosmina Cristina Uzun.

Evenimentul de lansare a Caravanei de screening în județul Alba a fost găzduit de municipiul Sebeș și a reunit la aceeași masă reprezentanți ai autorităților din județul Alba, respectiv subprefectul Corneliu Mureșan, primarul municipiul Sebeș, Dorin Nistor, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, președintele Asociației Medicilor de Familie „Asclepios” Alba, Voichița Varmaga, primari de comune.

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minimum 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.