Sănătate

Pastila Pfizer este prescrisă tot mai mult în SUA, odată cu înmulțirea cazurilor de CoViD-19

Pastila anti-CoViD-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Pfizer, comercializată sub denumirea de Paxlovid, „face diferența” permițând limitarea numărului de spitalizări și de decese într-o perioadă în care Statele Unite se confruntă cu un nou val epidemiologic, a declarat miercuri un înalt oficial de la Casa Albă, citat de AFP.

După începuturi ezitante din cauza unui acces dificil pentru pacienți, acest medicament, administrat pe cale orală timp de cinci zile și cât mai rapid posibil după apariția simptomelor, a fost de patru ori mai utilizat luna trecută în raport cu perioada similară precedentă, a declarat medicul Ashish Jha, noul coordonator al grupului de lucru de la Casa Albă privind combaterea crizei sanitare CoViD-19.

„20.000 de cutii de Paxlovid sunt prescrise în fiecare zi”, a declarat el într-o conferință de presă.

„Cred că acesta este unul dintre motivele importante pentru care, în pofida creşterii puternice a numărului de infectări, nu am asistat la o creştere comparabilă a deceselor. Am constatat o creştere a spitalizărilor, dar nu la nivelul aşteptat în acest stadiu”, a adăugat oficialul american.

Statele Unite înregistrează în prezent aproximativ 95.000 de cazuri noi de CoViD-19 în fiecare zi – un număr subestimat din cauza extinderii testelor rapide la domiciliu, ale căror rezultate nu sunt întotdeauna comunicate autorităților.

„Cred că Paxlovid face o diferență enormă”, a declarat Ashish Jha, potrivit căruia criteriile de eligibilitate privind primirea acestui medicament sunt „foarte largi” (persoanele cu risc de a dezvolta forme grave de CoViD-19).

Acest tratament antiviral acționează prin diminuarea capacității virusului SARS-CoV-2 de a se multiplica în organism, frânând astfel dezvoltarea bolii CoViD-19.

Anumiți pacienți au observat că se îmbolnăvesc din nou după cinci zile de tratament, redevenind pozitivi la testele de depistare a noului coronavirus. Însă este dificil de estimat frecvența acestor cazuri, iar persoanele menționate nu dezvoltă forme grave ale bolii, a precizat Ashish Jha.

Studii clinice sunt avute în vedere pentru a testa dacă un tratament mai îndelungat este necesar, a precizat medicul Anthony Fauci, consilier la Casa Albă.

Congresul este pus sub presiune

Casa Albă şi-a reînnoit totodată apelul pe care l-a lansat deja pentru ca senatorii şi deputații din Congres să voteze pentru adoptarea unei finanțări suplimentare de 22,5 miliarde de dolari.

Aceste fonduri ar trebui să permită în special cumpărarea de doze de vaccinuri cu formulă potențial actualizată, pentru a lupta mai eficient împotriva variantelor virale aflate în circulație.

Grupurile farmaceutice lucrează în prezent la această posibilitate, iar experții Agenției americane pentru alimente şi medicamente (FDA) urmează să se reunească în luna iunie pentru a discuta acest subiect.

„Fără fondurile adiționale ale Congresului, nu vom putea să cumpărăm suficiente vaccinuri pentru toți americanii care doresc un astfel de ser, odată ce noile generații de vaccinuri vor fi lansate la toamnă sau la iarnă. Ar fi îngrozitor. Am asista la multe decese inutile”, a avertizat Ashish Jha.

După părerea oficialului american, alte țări poartă deja discuții cu companiile farmaceutice pentru a plasa astfel de comenzi, ceea ce Statele Unite nu pot să facă din cauza lipsei de fonduri guvernamentale.

El mai spune că are încredere în Congresul american pentru a acționa în acest sens, dar lucrează deja şi la un plan alternativ, care să prevadă accesul potențial la noile vaccinuri doar pentru persoanele din categoriile de risc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.