Economie

Comisia Europeană: România va beneficia de pe urma consolidării bugetare

Încheierea situației de deficit excesiv cel târziu până în 2024, prin consolidare bugetară, cu obiectivul asigurării unei corectări de durată a deficitului excesiv, în timp ce este orientată spre îmbunătățirea calității finanțelor publice și intensificarea potențialului de creștere, va fi în beneficiul României, se arată într-un raport publicat luni de Comisia Europeană.

Planul României de Redresare și Reziliență (PNRR) include măsuri pentru rezolvarea unei serii de dificultăți structurale prin: reforme menite să îmbunătățească colectarea impozitelor, îmbunătățirea gestionării cheltuielilor publice și sporirea sustenabilității fiscale a sistemului public de pensii, în timp ce-i crește echitatea. De asemenea, PNRR include măsuri de promovare a transportului rutier cu zero emisii și trecerea către moduri de transport mai sustenabile, cum ar fi transportul feroviar și fluvial intern, modernizarea și reînnoirea infrastructurii de căi ferate și sprijinirea transportului public, pentru îmbunătățirea sustenabilității și a calității aerului. În plus, autoritățile se angajează să elimine producerea de energie pe bază de lignit și huilă până în 2032 și să consolideze obiectivele privind producția de energie regenerabilă, se arată în raport.

Planul de Redresare și Reziliență include măsuri privind digitalizarea administrației publice și a serviciilor publice, inclusiv crearea unui cloud guvernamental, precum și reformarea sistemului de pensii și a salariului minim.

Dincolo de aceste reforme și investiții din PNRR, România va avea de câștigat dacă va face piața serviciilor pentru companii mai deschisă și mai competitivă și va înlătura obstacolele de reglementare inutile, pentru a avea acces anumite profesii, în special notari, arhitecți și contabili. De asemenea, va fi benefică îmbunătățirea relațiilor dintre cercetarea științifică și industrie prin crearea unor parteneriate adecvate de cercetare și dezvoltare, apreciază Executivul comunitar.

Rezolvarea disparităților regionale în ceea ce privește accesul la serviciile sociale, în special în zonele rurale, îmbunătățirea situației grupurilor vulnerabile, prin consolidarea competențelor și furnizarea de măsuri de activare mai eficiente, sporirea atractivității măsurilor de formare profesională și a adulților, promovarea egalității de șanse în sistemul de educație și reducerea dezechilibrelor școlare între zonele urbane și cele rurale vor fi în beneficiul României, se arată în raport.

De asemenea, va fi benefică reducerea dependenței de combustibilii fosili și diversificarea importurilor de combustibili fosili, accelerarea dezvoltării investițiilor pentru infrastructura verde, modernizarea rețelelor de transport de energie, investițiile în interconectare cu țările vecine, pentru sporirea securității aprovizionării și sporirea ritmului renovărilor clădirilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice și decarbonizarea industriei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.