Administrație

Consiliul Județean Alba solicită preluarea în administrare a cetății dacice de la Căpâlna

Monumentul UNESCO de la Căpâlna, cetatea dacică de pe Valea Sebeșului, aflat în prezent în administrarea autorităților locale din Săsciori, a fost solicitat de către Consiliul Județean (CJ) Alba, în vederea restaurării, protejării, conservării și punerii în valoare a acestuia.

Întruniți marți în ședință ordinară, consilierii județeni au adoptat o hotărâre privind încuviințarea cererii adresate Consiliului local Săsciori pentru transmiterea sitului arheologic Căpâlna, în suprafață de 27.000 mp, din domeniul public al Comunei și din administrarea C.L. Săsciori în domeniul public al Județului Alba și în administrarea CJ Alba.

Cetatea dacică de la Căpâlna face parte din complexul Cetăților dacice din Munții Orăștiei, fiind cuprinsă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Conform legislației în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, Județul Alba, prin CJ Alba, are obligația să asigure paza sitului Căpâlna, să protejeze, să conserve și să pună în valoare cetatea.

„Pentru realizarea acestor obligații, Situl arheologic Căpâlna, care cuprinde Cetatea de la Căpâlna și zona primară de protecție, trebuie să fie cuprins în domeniul public al Județului Alba”, se arată în expunerea de motive.

Statutul juridic al cetății a fost neclar multă vreme.

În 2012, CJ Alba a alocat 40.000 de lei pentru efectuarea unor studii necesare în vederea restaurării cetății dacice, susținându-se la vremea respectivă că sunt deținute toate aprobările necesare pentru începerea lucrărilor.

În 2014, era finalizată o documentație tehnico-economică privind restaurarea și punerea în valoare a monumentului, iar CJ Alba a transmis Ministerului Culturii o solicitare de finanțare a lucrărilor, suma necesară fiind estimată atunci la peste 24,5 milioane de lei. Pe lângă restaurarea cetății se avea în vedere și amenajarea unui centru de informare și reabilitarea căii de acces spre situl UNESCO, care parcurge un traseu lung de aproape doi kilometri de la șoseaua națională, de pe DN 67C, prin pădure.

Ridicată cel mai probabil la mijlocul secolului I î.Hr. de regele Burebista, fortificația fiind unul dintre punctele esențiale în lanțul de apărare a principalelor treceri peste munți spre Sarmizegetusa, din cetatea de la Căpâlna se mai pot vedea în prezent doar o parte din zidurile de piatră și trei șanțuri de apărare. Perimetrul cetății avea aproape 300 de metri, cu un zid exterior, dar și cu unul interior în care se afla turnul-locuință.

Cetatea a fost ocupată de romani în timpul primului război daco-roman (101-102 d.Hr.). În timpul celui de-al doilea război cu romanii, în anul 106, fortificația a fost incendiată.

Nenumăratele descoperiri arheologice, cele mai multe dintre obiecte regăsindu-se în prezent în colecția Muzeului “Ioan Raica” din Sebeș, atestă faptul că la Căpâlna au locuit daci.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.