Mozaic

Festival dedicat plutăritului. Cum se transporta sarea între Ciugud și Partoș

Plutăritul, una din cele mai vechi îndeletniciri ale oamenilor din localitățile riverane Mureșului, va fi reînviat la acest sfârșit de săptămână de administrația locală din Ciugud, care organizează prima ediție a „Festivalului Plutăritului”, prilej cu care, printre altele, va fi lansată pe râu o plută, cu care se va reconstitui „drumul sării” între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș).

„Avem deosebita plăcere de a vă invita la ‘Festivalul Plutăritului’ (28 – 29 mai 2022), un eveniment care își propune să promoveze tradițiile și valorile etnografice din Bazinul Râului Mureș. Timp de două zile, reînviem tradiția plutăritului, una dintre cele mai vechi îndeletniciri a oamenilor din localitățile riverane Mureșului, savurăm gastronomia locală și ne bucurăm de folclorul autentic românesc. Un punct inedit în programul festivalului este reconstituirea istorică a ‘Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)’”, au transmis, miercuri, pe pagina de socializare a Primăriei, reprezentanții administrației din Ciugud.

Vor avea loc diverse ateliere, cum ar fi cel de gastronomie antică cu specific pescăresc. Ciorba de pește la ceaun va fi gătită după o rețetă antică, iar cei prezenți vor putea degusta din aceasta.

Va mai fi și un atelier de unelte antice folosite în pescuit, dar și de tras cu arcul, monetărie, fierărie, olărit.

Reconstituirile antice vor fi realizate cu sprijinul Gărzii Apulum (Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii Apoulonului).

Organizatorii au pregătit și demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pentru doritori.

În cadrul unui simpozion științific intitulat “Plutăritul pe râul Mureș – istorie și tradiție” se va vorbi despre plutărit, despre “Portul roman de la Apulum și tradiții în navigația fluvială pe Mureș”, dar și despre “Cum protejăm, valorificăm și promovăm râul Mureș”.

Va fi, de asemenea, un spectacol folcloric, susținut de artiștii Ansamblului Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Manifestările se vor desfășura în zona debarcaderului din satul Drâmbar, comuna Ciugud, pe malul râului Mureș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.