Mozaic

„Povestea Încoronării” va fi spusă de reenactori în Apuseni

„Povestea Încoronării” din 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia au fost încoronați ca suverani ai României Mari Regele Ferdinand și Regina Maria, va fi prezentată, de joi până duminică, în cadrul unui spectacol de reconstituire istorică în mai multe localități din Apuseni, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia.

„Muzeul Național al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia au fost încoronați ca regi ai României Mari Ferdinand și Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, începând de joi, 26 mai, până duminică, 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale ‘Historia Renascita’ din Pitești, vor fi prezenți la Abrud, Câmpeni, Avram Iancu și Albac, unde vor ține o adevărată lecție de istorie vie, intitulată sugestiv, ‘Povestea Încoronării’”, se menționează în comunicat.

Reenactorii vor da viață Regelui Ferdinand și Reginei Maria, dar și altor personalități prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, președintele Adunării Deputaților, cel care a înmânat regelui coroana de oțel, Mihail Orleanu, președintele Senatului, generalul francez Henri Mathias Berthelot sau ofițerii români care au purtat hlamidele regale.

Evenimentul, în cadrul căruia va fi vernisată și o expoziție stradală dedicată Încoronării, este organizat de Consiliul Județean Alba și MNU Alba Iulia, cu sprijinul primăriilor orașelor Abrud și Câmpeni, a comunelor Avram Iancu și Albac și a Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești.

Prin încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, eveniment supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a fost consfințit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanți ai corpului diplomatic, trimiși speciali din mai multe țări și jurnaliști străini, au fost prezente atunci la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat. Populația orașului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, și la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziție.

Prin intermediul presei și al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume. O peliculă din 1939, în fapt un Jurnal sonor, realizat de Oficiul Național al Cinematografiei din București, cuprinde și imagini filmate în timpul ceremoniei din 1922.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.