Mozaic

Ce simte un copac aflat în mijlocul unei zone poluate?

O instalație creată de Ioana Vreme-Moser, artist audio-vizual, și dusă la Grădina Botanică din Iași, ca parte din expoziția Incantatio Mundi, în cadrul Romanian Creative Week 2022, încearcă să răspundă la această întrebare.

„Copacii au un câmp electromagnetic, comunică între ei, fac schimb de electricitate și de nutrienți. La începutul secolului XX, un cercetător a descoperit că arborii se comportă ca niște antene radio. Chiar pot fi folosiți pentru a transmite sau recepta unde radio.

M-a inspirat această descoperire și am creat un aparat care stă pe copac și efectiv preia radiațiile pe care arborele le receptează în mod natural. Cum ar fi undele transmise de telecomunicațiile umane, de exemplu, inclusiv wi-fi”, a explicat Ioana Vreme-Moser cum funcționează instalația sa pe care a numit-o „Arborea Receptors”.

Demersul este inclus în secțiunea Arts&Crafts, parte din Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, organizat la Iași în perioada 20 – 30 mai 2022.

O spirală care înconjoară trunchiul copacului și percepe ce simte copacul în ceea ce privește interferențele electromagnetice.

„Funcționează ca o bobină care, prin inducție, preia câmpul electromagnetic de pe trunchi, care este demodulat și amplificat în sunet. Ca să îl putem auzi. Sunetele se schimbă în funcție de locul unde se află copacii. La Timișoara, le-am pus într-o intersecție aglomerată. Era mult mai zgomotos. Era și o stație radio în apropiere și se auzea aproape o muzică”, a explicat Ioana Vreme-Moser.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.