Social

Românii de Pretutindeni au și ei o sărbătoare. Istoria acestei zile

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită la 29 mai.

Până în anul 2014, aceasta a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial la data de 21 noiembrie 2007.

Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015 care a stabilit noua dată la care este marcată Ziua Românilor de Pretutindeni, respectiv ultima duminică a lunii mai.

Demersul pentru modificarea legislativă a aparținut deputatului PNL de diaspora Aurelian Mihai. Proiectul a fost susținut de 42 de deputați și senatori și a fost votat la 22 aprilie 2015, în Camera Deputaților de 299 de deputați prezenți, potrivit unui comunicat remis Agerpres. Expunerea de motive indică faptul că demersul a fost realizat ca urmare a solicitărilor transmise de comunitățile de români din afara granițelor naționale.

Legea 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni reprezintă cadrul legal de reglementare a drepturilor persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României. Scopul legii este menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.

În perioada 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată sub organizarea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări specifice în zone unde se află comunități importante de români. Ulterior, în implicarea acestei zile s-au angajat, prin diverse manifestări, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Institutul Cultural Român și Ministerul Afacerilor Externe, precum și alte instituții centrale și locale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.