Administrație

Programul Operațional Regional Centru 2021-2027, trimis la Comisia Europeană după ce a fost avizat de Guvern

Agenția pentru Dezvoltarea Regională (ADR) Centru va negocia cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea atragerii unui buget de aproximativ 1,4 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea celor șase județe din Regiunea Centru, potrivit unui comunicat transmis, marți, Agerpres.

„Programul Operațional Regional (POR) Centru 2021-2027, elaborat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru în calitatea sa de Autoritate de Management pentru acest Program, a fost avizat de Guvernul României și transmis în sistemul informatic oficial (SFC) al Comisiei Europene. Agenția pentru Dezvoltarea Regională Centru va negocia cu reprezentanții Comisiei în vederea atragerii unui buget de aproximativ 1,4 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea celor șase județe din Regiunea Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – finanțând atât proiectele autorităților publice, cât și ale mediului privat”, se menționează în comunicat.

POR Centru 2021-2027 are ca obiectiv general dezvoltarea Regiunii Centru astfel încât aceasta să devină o regiune „mai curată”, „atractivă” pentru locuitorii săi și turiști, cu o „economie competitivă bazată pe cunoaștere și inovare în care grija pentru mediu și utilizarea rațională și durabilă a resurselor să fie o prioritate”.

Alocarea propusă din fonduri europene nerambursabile este de 1,152 miliarde de euro, iar cofinanțarea națională va fi de aproximativ 232,39 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, aflat luni în Sibiu într-o vizită de lucru, în care s-a întâlnit cu reprezentanții administrației publice locale și cu conducerile Consiliului Județean Sibiu și ADR Centru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloș, a afirmat că se poate considera că s-a respectat „unul dintre cele mai importante obiective” ale programului de guvernare, din momentul în care Guvernul a avizat toate cele opt Programe Operaționale Regionale ale regiunilor de dezvoltare din România.

„Acest lucru este posibil după ce noi am transmis la Comisia Europeană, în 14 aprilie, Acordul de Parteneriat în baza căruia vom implementa politica de coeziune în România. (…) De acum încolo este misiunea ADR-urilor din țară să pregătească ghiduri de finanțare clare, coerente și robuste, să deruleze consultări publice pe toate temele de interes pentru potențialii beneficiari, în așa fel încât cele aproximativ opt miliarde euro alocați Programelor Operaționale Regionale să fie investite pentru a schimba în bine viața românilor și pentru dezvoltarea durabilă a fiecărei regiuni românești”, a mai spus, potrivit comunicatului, ministrul Boloș.

La rândul său, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Peter Ferenc, și președintele Consiliului Județean Mureș, a menționat că ADR Centru va fi susținută pentru a negocia direct cu DG Regio atragerea finanțărilor nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare de peste 1,152 miliarde de euro, la care se va adăuga contribuția națională, în valoare de peste 250 milioane de euro.

Directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a apreciat că, prin dezvoltarea Programului la nivel regional, se va optimiza relaționarea cu beneficiarii și se vor putea simplifica procesele de implementare a proiectelor.

“Implicit, se vor reduce timpii de reacție la solicitările și nevoile beneficiarilor, adică vom asigura resurse acolo unde trebuie, cât mai repede posibil”, a declarat, citat în comunicat, Simion Crețu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.