Social

Cum a devenit 1 iunie Ziua internațională a copilului

Ziua internațională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie în fiecare an, promovând colaborarea internațională și conștientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar și dezvoltarea bunăstării acestora.

Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului în 1989. Convenția stabilește o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viață, la sănătate, la educație, la joacă, la viață de familie, protecție împotriva violenței, conform site-ului https://www.un.org/.

Prin rezoluția nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate țările să instituie o Zi a copilului și a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare țară la o dată pe care o consideră potrivită.

În România, Ziua internațională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca și în alte aproximativ 50 de țări. Totodată, alte peste o sută de țări celebrează o zi a copilului la date diferite.

La 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.