Social

Procesiune dedicată memoriei eroilor la Alba Iulia. Candele au fost aprinse la fiecare mormânt din Cimitirul Eroilor

Sute de persoane au participat miercuri seara, la Alba Iulia, la o procesiune religios-militară în memoria eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, intitulată „Un erou, o candelă aprinsă”, eveniment organizat de Cercul Militar Alba Iulia și Filiala „Gemina” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza”.

Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Catedrala Reîntregirii – Cimitirul Eroilor şi la ea au participat elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, ai Seminarului Teologic Ortodox, ambele din Alba Iulia, militari ai Garnizoanei Alba Iulia, foste cadre militare, preoți, oficialități județene şi locale, primari din mai multe comune din Alba. Edilii au fost însoțiți de urmași ai unor militari înhumați în Cimitirul Eroilor.

Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul reprezintă o reconstituire a procesiunii desfășurate în 1946, de Ziua Eroilor, când Oficiul Național al Cultului Eroilor „Regina Maria” a predat Primăriei Alba Iulia, spre administrare, Cimitirul Eroilor din oraș.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat că Municipalitatea a alocat aproape un milion de lei pentru modernizarea Cimitirului Eroilor.

„Toate crucile se vor schimba, pe fiecare cruce va scrie numele eroilor care zac aici. Aleile, zonele verzi, iluminatul (vor fi modernizate – nota red.). Sper din suflet ca într-un an de zile, până la următoarea Zi a Eroilor, să avem un cimitir al eroilor total renovat”, a spus edilul.

A fost oficiat și un parastas de pomenire a eroilor înhumați aici. Au fost citite şi numele eroilor români din cimitir, iar elevii militari și seminariști au aprins candele la cele 435 de morminte.

După un moment de reculegere, au fost interpretate cântece patriotice de către Tudor Furdui Iancu, preotul Doru Gheaja, Corul de copii „Glas de înger” al Parohiei Ortodoxe Platoul Romanilor din Alba Iulia şi Cercul de Chitară al Parohiei Ortodoxe “Cuvioasa Paraschiva”.

Parteneri în organizarea evenimentului au fost Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, ANCE – Filiala Alba, AMVVD – Filiala Alba, Fundația Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României și Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” – Filiala Alba Iulia.

În județul Alba mai trăiesc 16 veterani de război.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.