Social

Se pregătește „Via Severus”, un traseu turistic tematic care urmează un vechi drum roman

Împăratul roman Septimius Severus (193–211)

O asociație din Munții Apuseni amenajează un traseu turistic tematic, intitulat „Via Severus”, care urmează drumul roman ce pleca din anticul Ampelum, orașul Zlatna de astăzi, către minele din zona Vîlcoi-Corabia și apoi până în Bucium, nu departe de Roșia Montană.

„Denumirea traseului pe care îl propunem provine de la împăratul roman Septimius Severus, cel care a ridicat Ampelum-ul la rangul de municipium și care se presupune că a vizitat orașul și a parcurs drumul roman”, a anunțat luni, pe o rețea de socializare, președintele Asociației Turism și Ecologie „Trascău Corp” Zlatna, Adrian Puiuleț.

Acesta a arătat că, potrivit cercetărilor efectuate de inginerul I. T. Lipovan, drumul scurta distanța între cele două centre miniere, Ampelum și Alburnus Maior (Roșia Montană de azi – nota red.).

„Acesta urca pe coastele Troianului până la Dumbrava, apoi pe culmea Muncelului, pe lângă vârful Tisei până la ‘Dâmbul Pădurilor’, unde terasamentul căii rutiere romane a fost observat pe teren pe distanța de 1 km. De aici în continuare drumul se îndreaptă spre ‘Fântâna Străjii’”, a explicat Puiuleț.

El a menționat că în ultima săptămână s-a reușit marcarea în teren a aproximativ 92% din porțiunea Zlatna–Vîlcoi, cu marcajul turistic TA (triunghi albastru), urmând ca în perioada următoare să fie montați și stâlpii aferenți traseului.

Adrian Puiuleț a precizat că, prin acest proiect, se urmărește, după identificarea drumului prin deplasări în teren, corelarea potecii turistice cu caracteristicile drumului roman pe cât de mult este posibil, în colaborare cu specialiști în domeniu, tematizarea traseului, cu montarea de panouri informative (informații geografice și istorice) și bornarea traseului cu așa numitele borne milliare romane. Asociația își dorește o colaborare cu arheologi pentru identificarea a cât mai multor porțiuni din drumul roman și prezervarea lor in situ.

Un alt obiectiv este identificarea tuturor fântânilor de pe traseu, inclusiv a celor două considerate istorice, Fântâna Străjii și Fântâna Craiului, și amenajarea lor. De asemenea, amenajarea unor puncte de odihnă și/sau de belvedere, unde este cazul, este un alt obiectiv.

Nu în ultimul rând se vrea promovarea traseului, prin pliante, broșuri, obiecte promoționale (logo-ul traseului, figurine cu efigia împăratului Septimius Severus, copii monede istorice etc.) evenimente, aplicații on și off-line, precum și realizarea de evenimente specifice, reenactment, „Ziua Împăratului”.

„Via Severus” este un proiect al Asociației „Trascău Corp”, în colaborare cu Asociația „Baia Domnilor” din Bucium.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.