Economie

BEI a transferat 1,4 miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România

Banca Europeană de Investiții (BEI) a transferat miercuri aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanțarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Vești bune! Astăzi BEI a transferat aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanțarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România! Este vorba despre: 8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780 euro, din care 469.561.946 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producție de 735 MW”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Astfel, vor fi construite parcuri fotovoltaice pe halda Bohorelu – UMC Jilt, pe halda exterioară cariera Pinoasa – UMC Pinoasa, pe halda Rovinari Est, pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Isalnița, SE Rovinari și SE Turceni, pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Roșia-Rovinari și pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roșia – Rovinari.

De asemenea, ministrul a făcut referire la „alte 2 proiecte CCGT pentru CEO, respectiv Isalnița în valoare totală de 506.250.603 euro, din care 253.125.302 euro din Fondul pentru Modernizare, și Turceni, în valoare totală de 335.009.630 euro, din care 167.504.815 euro din Fondul pentru Modernizare. Vorbim de o capacitate totală de 1200 MW”, a precizat Popescu.

Ministrul Energiei a amintit și proiectele depuse de Transelectrica, în valoare totală de 475.510.339 de euro, din care 393.674.931 euro din Fondul pentru Modernizare, LEA 400 kV Gădălin-Suceava, Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad. Etapa II.

Pe listă se mai află „Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad.Etapa III”, precum și „Trecerea la 400 kV LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu”.

Totodată, ministrul a menționat Proiectul pilot – Retehnologizarea Stația Alba Iulia în concept de stație digitală, precum și instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în stațiile Sibiu Sud și Bradu.

Virgil Popescu a amintit și de „Optimizarea funcționării LEA 400 kv existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuare putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie regenerabilă din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip Smart Grid)”.

Printre alte proiecte menționate se mai află „Sistemul de contorizare și de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro”.

„Reamintesc că au fost aprobate fonduri și pentru modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică, în valoare totală de 1,2 miliarde euro, din care peste 100 milioane de euro au fost alocați astăzi. De asemenea, la sfârșitul anului 2021 au fost transferați 22,9 milioane de euro, tot din Fondul pentru Modernizare, pentru proiectul: Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA”, a menționat Popescu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.