Administrație

Inundațiile din 2021. Lucrări de regularizare, decolmatare și reprofilare a albiilor, în județul Alba

Mai multe lucrări de refacere a infrastructurii afectate de inundațiile din vara anului trecut au fost executate pe cursurile de apă Arieș, Abrud și Ampoi, în Munții Apuseni, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, Agerpres, de Instituția Prefectului județul Alba.

„Astăzi (miercuri – nota red.) a avut loc, la sediul Primăriei orașului Abrud, o întâlnire de lucru privind refacerea infrastructurii din zonă, afectată de inundațiile din vara anului trecut. La întâlnire au participat prefectul județului Alba, Nicolae Albu, șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Alba, Liviu Hondola, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, Sorin Vlad, primarul orașului Abrud, Cristian Albu, primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, primarul comunei Ciuruleasa, Marius Cioara, viceprimarul orașului Abrud, Sergiu Simina, și viceprimarul orașului Câmpeni, Valentin Gog”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, directorul SGA Alba, Sorin Vlad, a menționat că, în cadrul Programului de Gospodărire a Apelor, respectiv Planul Tehnic al SGA Alba, s-au executat mai multe lucrări de regularizare și decolmatare. Astfel, pe raza orașului Abrud, pe o distanță de trei kilometri, pe râul Abrud, au fost realizate lucrări de întreținere, tăieri vegetative și decolmatare intravilan zona lucrărilor.

Lucrări de decolmatare – reprofilare, asigurarea capacității de transport a albiei la debite mari, au fost realizate pe râul Abrud, amonte confluență cu râul Arieș, pe o lungime de circa 1,2 kilometri, la Câmpeni, pe râul Arieș, pe o lungime de circa 1,8 kilometri, în zona de confluență cu râul Abrud, respectiv pe cursul de apă Ampoi, în vecinătatea drumului DN 74, pe 3 zone: Dealul Mare, Poiana Ampoiului și Tăuți.

„În momentul de față se execută lucrări de decolmatare-reprofilare albie, lucrări de tăieri vegetație, igienizarea și ecologizarea râul Abrud, în zona Cărpiniș, U.A.T. Roșia Montană, pe o lungime de cca. 3 kilometri. În continuare se vor executa lucrări de întreținere curs de apă pe raza U.A.T.-urilor Abrud și Câmpeni”, se precizează în comunicat.

La rândul său, șeful SDN Alba, Liviu Hondola, a prezentat etapele care au fost parcurse până la ora actuală pentru lucrările de refacere a podului situat pe Drumul Național 74A, în localitatea Cărpiniș.

„Ultimul document obținut a fost Certificatul de Urbanism pentru realizarea lucrărilor, urmând ca documentația pentru obținerea Autorizației de Construire să fie depusă la Ministerul Transporturilor. Totodată, pentru remedierea alunecărilor de taluz și refacerea părții carosabile afectate de calamități pe același drum național, la pozițiile kilometrice 8+350,8+570 și 8+650, sunt în curs de achiziționare materialele necesare pentru soluția de consolidare a terasamentelor cu geosintetice”, se menționează în comunicat.

Mai multe zone din Munții Apuseni au fost afectate în vara anului trecut de inundații.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.