Economie

Eurelectric recomandă „electrificarea masivă” a economiei, pentru ca UE să devină independentă energetic

Eurelectric, asociația care reprezintă industria de electricitate de pe tot continentul european, și-a prezentat miercuri recomandările pentru ca Uniunea Europeană să devină independentă energetic și în același timp își decarbonizeze economia, transmite trimisul special al Agerpres, Constantin Balaban.

Concret, Eurelectric recomandă o dezvoltare mai rapidă a energiilor regenerabile, o electrificare masivă, investiții semnificative în rețelele de distribuție, creșterea încrederii investitorilor și protejarea consumatorilor, pentru ca Europa să depășească criza climatică și criza provocată de prețurile istorice la energie, apărute în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

„Trebuie să accelerăm electrificarea economiei noastre pentru a ne redobândi independența, a crește securitatea energetică şi a combate schimbările climatice”, a declarat președintele Eurelectric, Jean-Bernard Levy, cu prilejul unui summit organizat la Bruxelles.

Potrivit lui Jean-Bernard Levy, care este și președinte director general la grupul francez de utilități EDF, dacă Europa vrea să îşi atingă obiectivul privind reducerea emisiilor de CO2, atunci până în 2030 are nevoie să instaleze capacități de producție a energiei regenerabile de 550 de Gigawați, adică aproape jumătate din capacitatea totală instalată în prezent. Pentru a putea pune în practică această accelerare fără precedent, Eurelectric recomandă ca planificarea, construcția și operarea de centrale regenerabile, precum şi conectarea lor la rețea să fie considerate de interes prioritar.

Un alt aspect important are legătură cu autorizarea capacităților regenerabile.

„Europa are nevoie de proceduri mai simple şi digitalizate de autorizare precum și de alocarea unor resurse suplimentare autorităților care se ocupă de eliberarea de autorizații”, a spus lui Jean-Bernard Levy.

O altă recomandare a Eurelectric este acea de a electrifica tot ceea ce poate fi electrificat. Jean-Bernard Levy a subliniat faptul că ponderea electrificării stagnează de mai mulți ani la aproximativ 22% din întreaga energie şi este timpul ca procesul de electrificare să fie accelerat, de exemplu prin introducerea pe scară largă a vehiculelor electrice, accelerarea procesului de extindere a infrastructurii de încărcare inteligentă precum şi a soluțiilor de stocare.

„Crearea condițiilor care favorizează o astfel de accelerare este la fel de important ca și stabilirea de ținte”, a apreciat preşedintele Eurelectric.

Următoarea recomandare vizează nevoia de investiții în rețelele de distribuție. Potrivit lui Jean-Bernard Levy, până în 2030 vor fi necesare investiții de aproximativ 400 de miliarde de euro în rețelele de distribuție. În acest sens, trebuie facilitat accesul la fondurile europene și în același timp trebuie accelerate procedurile de autorizare pentru rețelele de distribuție. Preşedintele Eurelectric a menționat şi necesitatea oferirii unui climat predictibil, transparent și stabil pe termen lung pentru investitori.

„Trebuie să evităm intervențiile care distorsionează piața, precum plafonarea prețurilor de retail sau măsuri de tip clow- back, pentru că acestea îi descurajează pe investitori iar aceasta va încetini tranziția Europei dinspre combustibilii fosili importați”, a spus Jean-Bernard Levy.

În sfârșit, când vine vorba despre utilizatorul final, despre consumator, Eurelectric recomandă creșterea implicării consumatorilor în procesul de tranziție energetică, printr-o mai mare diferențiere a prețurilor și o utilizare eficientă a contoarelor și rețelelor inteligente.

„Trebuie subliniat în mod repetat că taxele în Europa reprezintă 30% din facturile la electricitate. Trebuie eliminate, de asemenea, subvențiile care au legătură cu combustibilii fosili, de exemplu pentru boilerele pe gaze. Știm că acest lucru va dura, dar este nevoie ca politicile fiscale din UE să devină compatibile cu prioritățile climatice”, a subliniat Jean-Bernard Levy.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociația include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 200 miliarde de euro, și acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producția de energie electrică și piețele de energie, la rețele de distribuție, clienți, precum și problemele de mediu și dezvoltare durabilă și sustenabilitate.

Vicepreşedintele Eurelectric este Corina Popescu, fost director general la Electrica, cel mai mare jucător de pe piața distribuției şi furnizării de energie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.