Sănătate

Ministrul Sănătății: „Variola maimuței „nu necesită măsuri de precauție ca în cazul infecției cu noul coronavirus”

Ministrul Rafila (dreapta) spune că, în cazul variolei maimuței, nu se mai impun anumite măsuri de precauție

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că variola maimuței nu se transmite ușor și nu necesită măsuri de precauție ca în cazul infecției cu noul coronavirus, menționând că nu se pune problema unei transmiteri comunitare a acestei boli, pentru că rata de reproducere este în jur de 0,3.

„Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degrabă de un comportament la risc, comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată, lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu-și ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punct de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Şi dacă există o expunere, în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci înseamnă că este bine ca persoana respectivă să se adreseze serviciului de boli infecțioase”, a afirmat Rafila, întrebat dacă există o sensibilitate mai mare a bărbaților la această boală, având în vedere cele trei cazuri existente în România.

El a spus că există anchete epidemiologice în desfășurare în cazul celor trei bărbați, dar finalizarea lor va dura, deoarece se bazează pe declarațiile persoanelor infectate.

Întrebat dacă vor fi sancționați cei care refuză să spună cu cine au intrat în contact, Rafila a precizat: „Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atât timp cât acest lucru nu afectează sănătatea altora. (…) Trebuie judecat de la caz la caz. În măsura în care timpul dovedește că nu apar cazuri noi în legătură cu acea persoană care a refuzat să facă orice fel de declarație, în mod evident nu ai niciun motiv să consideri că ar trebuie să fie în vreun fel sancționată. Dacă, însă, apar cazuri secundare și se favorizează transmiterea unei boli infecționale, există legislație în domeniu”.

Rafila a mai spus că este posibil ca alte persoane să fi contractat boala și să nu o declare.

„Absolut, este posibil, dar orice om care încearcă să-și protejeze propria persoană din punct de vedere al sănătății, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupție la nivelul tegumentelor sau mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului. Este importantă ancheta epidemiologică totdeauna – și ați văzut și în cazul infecției cu noul coronavirus –, pentru că stabilește care sunt contacții, se iau măsuri de sănătate publică, cea mai simplă este izolarea la domiciliu timp de 21 de zile, dacă este vorba de o formă ușoară a bolii sau dacă simptomatologia este minimală, dar este de dorit să se prezinte la medic pentru diagnostic. Există multe boli eruptive, nu trebuie să credem că orice boală eruptivă înseamnă acest tip de variolă, de exemplu varicela, apare și la persoane adulte, există și zona zoster și precizarea diagnosticului este foarte importantă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Rafila, nu se așteaptă un focar în București. „Nu, focarul presupune și transmisibilitatea între cele trei persoane, nu avem elemente care să certifice acest lucru”, a menționat el.

Ministrul Sănătății a mai declarat că ancheta epidemiologică îi vizează pe membrii de familie ai persoanelor bolnave și că aceștia nu trebuie neapărat vaccinați, dar trebuie luate măsuri de izolare la domiciliu a persoanei infectate, de purtare a măștii de protecție și de păstrare a măsurilor igienice individuale care evită transmiterea bolii.

“Din fericire, această boală nu se transmite așa ușor cum s-a transmis infecția cu noul coronavirus. Am auzit tot felul de întrebări legate de transmitere comunitară. Nici vorbă de așa ceva. Nu necesită măsuri de precauție care să pună în vreun fel probleme similare cu cele legate de infecția cu noul coronavirus, pentru că rata de reproducere este în jur de 0,3, deci o transmitere foarte lentă”, a explicat Rafila.

El a mai spus, întrebat dacă recomandă și folosirea prezervativului, că aceasta este o metodă care ar scădea foarte mult riscul de transmitere a infecțiilor cu transmitere sexuală.

“Totdeauna, când vorbim de o boală cu transmitere sexuală, prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă, știți că cea mai infailibilă metodă este abstinența, așa scrie în literatura din specialitate, dar folosirea corectă a prezervativului este o metodă care va scădea foarte mult riscul de transmitere a infecțiilor cu transmitere sexuală și se dovedește că această boală este, în momentul de față, transmisă mai degrabă pe calea sexuală”, a evidențiat Alexandru Rafila.

Vaccinurile împotriva variolei, potrivit acestuia, s-au scos din utilizare în 1979, când a fost eradicată această boală, dar la nivel global există foarte mici cantități care sunt de obicei păstrate pentru profesioniștii din sănătate.

Comisia Europeană are discuții cu un producător pentru 100.000 de doze, care vor fi repartizate statelor membre, proporțional cu populația, a mai spus el, menționând că se administrează două doze pentru schemă completă de vaccinare doar persoanele care sunt contact sau în primele zile la persoana infectată.

Miercuri dimineață, Ministerul Sănătății a informat că al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România.

„Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat marți la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a precizat Ministerul Sănătății.

Conform sursei citate, bărbatul nu are istoric de călătorie. Confirmarea s-a făcut cu probe de laborator.

Primul caz de variola maimuței din România a fost diagnosticat luni la un bărbat de 26 de ani din București.

Marți, un alt bărbat, de 32 de ani, a fost diagnosticat cu această boală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.