Educație

Evaluarea națională continuă cu proba scrisă la Matematică

Candidații la Evaluarea națională vor susține, joi, proba la Matematică, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației.

Proba la Limba și literatura maternă pentru elevii din rândul minorităților naționale va avea loc vineri, 17 iunie.

Marți a fost proba scrisă la Limba și literatura română.

La prima probă, cea la Limba română, au fost prezenți 148.891 și 6.668 au absentat, a informat, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14,00.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) și 24 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8,00 – 8,30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

„Probele încep la ora 9,00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Precizăm că, la probele scrise ale Evaluării naționale – 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta”, informează Ministerul Educației.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TelVerde – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (14 și 16 iunie, între orele 8,00 – 16,00, respectiv vineri, 17 iunie, între orele 8,00 -14,00).

Media generală obținută în cadrul Evaluării naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.