Educație

„Vacanță în siguranță”. Sfaturile polițiștilor la începutul vacanței de vară

O nouă ediție a proiectului „Vacanță în siguranță”, care vizează prevenirea victimizării minorilor și creșterea siguranței acestora, pe perioada vacanței de vară, a fost demarat de polițiști împreună cu partenerii instituționali, informează Inspectoratul de Poliție Județean Alba.

În perioada 14 iunie – 2 septembrie 2022, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroul Siguranță Școlară, cu sprijinul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, Agenției Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia, Direcției Județene pentru Tineret și Sport Alba, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba și Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, derulează proiectul de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor, intitulat „Vacanță în siguranță”.

Proiectul vizează creșterea gradului de siguranță al tinerilor din județ și își propune informarea elevilor aflați în taberele școlare, în centre de agrement, spații de joacă și nu în ultimul rând a celor instituționalizați în centrele de plasament și casele de tip familial, din județul Alba, cu privire la formele delincvenței juvenile, prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane, siguranța navigării pe internet și, nu în ultimul rând, prevenirea accidentelor rutiere.

Primii beneficiar ai proiectului au fost copiii aflați în tabăra din comuna Ighiu, unde, polițiștii de la prevenire, împreună cu specialiștii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba au prezentat aspecte legate de consecințele psiho-socio-juridice al consumului de droguri sau al comportamentelor deviante.

Elevii care frecventează școala de vară organizată de Școala Gimnazială Ciugud, au discutat cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară despre cele mai potrivite moduri de petrecere a timpului liber, astfel încât vacanța mare să fie cea mai frumoasă perioadă din an, lipsită de incidente negative;

Pentru perioada vacanței de vară, Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă tinerilor să țină seama de câteva sfaturi:

 • Nu legați prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intrați în anturaje dubioase!
 • Evitați frecventarea locurilor și mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!
 • Nu vă jucați în zona căilor ferate și nu vă urcați pe vagoanele din componența trenurilor. Riscați să fiți electrocutați!
 • În drumeții, nu vă îndepărtați de grup sau de persoana adultă care vă însoțește!
 • Nu acceptați, niciodată, să vă întâlniți, în mod real, cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe Internet; oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe Internet și astfel, puteți deveni victima traficului de persoane și a altor întâmplări tragice!
 • Evitați să postați pe Internet fotografii cu voi sau cu familia; acestea sunt personale și nu trebuie să ajungă la cunoștința oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite pentru a vă face rău!
 • În cazul în care primiți, prin intermediul internetului, o fotografie/un film cu conținut sexual cu un minor, chiar și de la o persoană cunoscută, nu o transmiteți mai departe altor persoane! Puteți intra sub incidența legilor referitoare la prevenirea și combaterea pornografiei infantile!
 • Nu acceptați tot felul de provocări de la persoane sau jocuri on-line, care ar putea să vă pună în pericol integritatea corporală, siguranța și chiar viața!
 • Nu vă jucați pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.)!
 • Nu vă deplasați cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!
 • Când folosiți bicicleta sau cu trotineta, respectați regulile de circulație;
 • După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor!
 • Traversați strada numai pe trecerea de pietoni și doar la culoarea verde a semaforului!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.