Economie

Chirițoiu: Plafonarea prețului carburanților este o măsură proastă

Plafonarea prețului la carburanți este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când stăteam la cozi în benzinării din lipsa produselor, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Toate țările din Uniunea Europeană se confruntă cu creșterea prețurilor la carburanți, însă nu există suspiciuni că operatorii din sector profită de criza din piață și scumpesc nejustificat, a arătat Chirițoiu.

El a participat, marți, la Bruxelles, la reuniunea președinților de Consilii ale Concurenței din țările UE, cu directorul general al DG Competition și cu vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

„Discuția s-a axat pe partea de digital și situația de pe piața de energie. Am constatat că toate statele membre se confruntă cu fenomenul creșterii inflației și al prețurilor mari. Nu noi, ca și Consiliu al Concurenței, avem instrumentele să combatem inflația sau creșterile de prețuri, nu e jobul nostru. Ce facem noi este să monitorizăm ca agenții economici de pe aceste piețe să nu profite de context și să crească prețurile nejustificat, peste creșterile cauzate de această criză”, a spus Chirițoiu.

Concluzia a fost că autoritățile de concurență din toate țările analizează aceste piețe, dar până acum nu există indicii că ar exista companii care scumpesc nejustificat sau încalcă legislația.

Au existat în trecut suspiciuni pe piața de certificate de emisii, însă analiza realizată de autoritatea europeană de supraveghere financiară și Comisia Europeană a infirmat că s-ar fi produs ilegalități în tranzacțiile cu aceste certificate.

„Pe partea de carburanți, monitorizăm marjele companiilor, dar nu are nimeni dovezi până acum că ar fi comportamente incorecte la agenții economici. Este normal ca prețurile să crească dacă au crescut cotațiile materiilor prime. Însă nu avem dovezi în UE că peste evoluția internațională a prețurilor s-ar adăuga comportamente incorecte. Cu toții monitorizăm situația și dacă apar indicii vom deschide investigații”, a adăugat oficialul Concurenței.

Avantajul României este că avem prețuri sub media UE la carburanți.

Întrebat care este opinia sa cu privire la măsura pe care o pregătește Guvernul României, de reducere a prețului cu 50 de bani, care presupune și deducerea unor taxe aplicate companiilor petroliere, el a precizat: „Este ceea ce se poate face. În contextul creșterilor mari de preț, când crește prețul materiilor prime, statul vrea să compenseze un pic această creștere și își reduce taxele. Şi alte state din UE au luat măsura reducerii taxelor, ca să compenseze”, a mai spus Chirițoiu.

De asemenea, întrebat dacă plafonarea prețului ar fi fost o măsură mai bună, el a răspuns: „Dacă ar fi o măsură bună, ar fi în general practicată, dar este o măsură proastă, în general, care duce fie la prețuri prea mari, fie la lipsa produselor. Plafonarea prețului are sens atunci când piața este foarte perturbată, iar prețurile nu mai au legătură cu fundamentele economice, cum ar fi o perioadă de panică sau cum a fost în timpul pandemiei, când nu știam ce se întâmplă”. Ceea ce nu este cazul acum, a adăugat el.

„Plafonarea prețului ar însemna să ne întoarcem în comunism, când stăteam la coadă în benzinării. E greu să văd ce rost ar avea măsura aceasta, pentru că nu este o criză trecătoare care a izbucnit acum și trece peste două săptămâni. Era de așteptat să crească prețul petrolului după pandemie, pentru că în pandemie a fost la cotații scăzute, dar a crescut acum cu mult mai mult decât înainte de pandemie din rațiuni care se leagă de războiul din Ucraina. Dacă credem că se termină războiul într-o lună, două, putem lua o măsură de acest gen, dar mă tem că aceste prețuri ridicate la energie vor continua, cel puțin așa ne spun analizele Comisiei Europene, pe o perioadă mai lungă, nu știu, șase luni, un an, doi, dar nu ne așteptăm ca situația să se rezolve în următoarele săptămâni”, a concluzionat Chirițoiu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.