Mozaic

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – membru al Rețelei Circostrada

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), prin Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și structurile sale asociate, a devenit membru al Circostrada, rețeaua europeană dedicată circului contemporan și artelor spectacolului de stradă.

Anunțul oficial a fost făcut de către domnul Stephane Segreto-Aguilar – Head of International Development at ARTCENA and Circostrada Network Coordinator, în 30 iunie, în timpul sesiunii la care a participat online în cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu, în prezența domnului Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul general al TNRS.

„Este o onoare pentru Teatrul și Festivalul nostru să se alăture celor 127 de membri ai Circostrada și să împărtășească cu ei cunoștințele, experiența și valorile noastre comune. Noua calitate de membri ai rețelei va reprezenta o oportunitate excelentă de a dezvolta aceste sectoare și în țara noastră și de a încuraja factorii de decizie politică să includă circul și artele de stradă în strategiile lor pe termen mediu și lung, oferind șansa artiștilor noștri și tinerei generații de a-și continua sau de a începe o carieră în România” – Constantin Chiriac.

Propunerea ca TNRS, prin Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, să devină membru al acestei rețele s-a bazat pe importantele parteneriate dezvoltate în ultimii ani, afilierea la alte structuri internaționale, accesul la finanțări europene, precum și coproducțiile cu parteneri locali, regionali, naționali și internaționali.

Teatrul Național „Radu Stanca” va contribui la calendarul de evenimente al Circostrada prin găzduirea diferitelor activități ale rețelei (inclusiv o viitoare reuniune anuală a Circostrada), prin invitarea unor organizații membre la Bursa de Spectacole de la Sibiu, prin includerea mai multor artiști din țările est-europene în programul următoarelor ediții ale FITS, dar și prin acceptarea unor eventuale oferte de parteneriat în dezvoltarea de noi proiecte de cooperare.

Circostrada a fost creată în 2003, cu misiunea principală de a promova dezvoltarea și recunoașterea acestor domenii la nivel internațional și a devenit de-a lungul anilor un punct de ancorare important pentru membrii săi și un interlocutor cheie în dialogul cu factorii de decizie politică culturală din întregul continent european.
Rețeaua este reprezentată de o comunitate europeană de profesioniști, inspirată de valori și aspirații comune, care se întâlnește de mai multe ori pe an în cadrul evenimentelor organizate de membri. De asemenea, Circostrada oferă și o platformă de resurse digitale (publicații tematice, informații și baze de date) despre circul contemporan și artele outdoor, disponibile gratuit în limbile engleză și franceză.

Cu o experiență vastă și beneficiind de expertiza membrilor săi, prioritățile actuale ale Circostrada sunt cele ale sectorului artelor spectacolului în aer liber, aflate într-o continuă evoluție.

Sesiunea desfășurată în cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu în data de 30 iunie a avut tema „empowering the outdoor performing arts through a strong network”. Au mai avut intervenții online, pe acest subiect, dar și pe tema importanței „networking”-ului, reprezentanții unor organizații partenere, cu care TNRS a colaborat pentru invitarea la ediția din acest an a FITS a unor prestigioase companii outdoor din Franța (Cie Dyptik) și Germania (Theater Anu): doamna Tanja Ruiter (HH Producties) și doamna Ute Classen (Ute Classen Agency), dar și reprezentantul Delegației Wallonie-Bruxelles din București, domnul David Royaux, care a susținut financiar, împreună cu WBTD din Bruxelles, importantul sezon belgian francofon. Doamna Irene Segura (International Relations and Talent Development Manager XTRAX și fost membru în Board-ul Circostrada) a participat fizic la panel-ul de ieri, pentru a susține FITS și a negocia participarea unor companii britanice la ediția aniversară FITS 2023.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.