Social

Cod galben de inundații pe râuri din 20 de bazine hidrografice, până duminică la ora 9

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de inundații pe râuri din 20 de bazine hidrografice, valabil până duminică la ora 9:00.

Bazinele afectate sunt: Vișeu, Iza, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crisul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Cerna, Jiu, Olt, Argeș, Ialomița, Buzău, Moldova, Bistrița, Trotuș.

Conform prognozei de specialitate, se pot înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Potrivit hidrologilor, codul se instituie în intervalul 2 iulie 2022 ora 12:00 – 3 iulie 2022 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice din județele transilvane Maramureș, Sălaj, Bihor și Cluj. De asemenea, codul se instituie pentru Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Săvârșin (județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad).

Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Bistrița-Năsăud, Alba, Sibiu, Vâlcea, Harghita, Neamț și Bacău.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.