Social

Incendiu de vegetație uscată la Poiana Vadului

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în localitatea Poiana Vadului, informează Inspectoratul pentru situații de Urgență (ISU) Alba.

„Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Poiana Vadului intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Poiana Vadului”, se arată într-o informare a ISU Alba, care mai precizează că, potrivit informațiilor preliminare ar fi vorba despre un incendiu de vegetație uscată izbucnit pe raza localității Poiana Vadului, cu pericol de propagare la locuințele învecinate.

Până în momentul transmiterii informației, ar fi ars aproximativ 1,5 ha de vegetație uscată și 500 de metri pătrați de literă de pădure.

Forțele de intervenție prezente la locul solicitării lucrează pentru limitarea propagării incendiului și stingerea acestuia.

Ce spune legea despre arederea resturilor vegetale

Pompierii atrag atenția tuturor cetățenilor cu privire la faptul că:

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 • condiții meteorologice fără vânt;
 • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 • curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
 • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În zona de siguranță a căii ferate, vegetația uscată și resturile vegetale se curăță obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranță a drumurilor naționale și județene se curăță obligatoriu de vegetația uscată și resturile vegetale de către administratorii acestora și, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulație, urmare a scăderii vizibilității în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezența permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc.

La terminarea lucrului, permisul de lucru cu foc se predă de către executant emitentului.

Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, următoarele fapte:

 • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți;
 • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.