Politică

Premierul Viktor Orban crede că războiul din Ucraina ar trebui încheiat repede, prin negocieri ruso-americane

La Băile Tușnad, premierul maghiar Viktor Orban le-a explicat celor prezenți cum „greșesc” SUA și UE în relația cu agresorul rus și a oferit și soluții neobișnuite

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie în centrul căreia să se afle negocierile de pace, opinând că acestea trebuie purtate între Rusia și SUA.

Premierul Ungariei consideră că strategia europeană în acest acest război s-a bazat pe patru piloni greșiți, pornind, printre altele, de la premisa că sancțiunile vor slăbi Rusia și că va exista o susținere din partea întregii lumi, lucru care nu s-a întâmplat.

„În acest război, strategia occidentală se construiește pe patru piloni. Este o strategie logică, rațională pe hârtie, poate este bazată și pe cifre. Primul pilon este că Ucraina nu e singură, ci prin instructori militari anglo-saxoni și cu armament NATO poate câștiga războiul împotriva Rusiei, ăsta e primul enunț. Al doilea enunț strategic este că sancțiunile vor slăbi Rusia și vor destabiliza conducerea de la Moscova. Al treilea pilon, al treilea element strategic, a fost că consecințele economice ale sancțiunilor, care ne vor atinge și pe noi, vom fi capabili să le gestionăm, adică pe ei îi va durea mai mult iar pe noi mai puțin. Și a patra rațiune strategică a fost că lumea se va alinia în spatele nostru, deoarece noi avem dreptate. În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situația stă în felul următor: stăm într-o o mașină ale cărei toate cele patru roți s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câștiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câștiga războiul împotriva Rusiei cu ofițeri instructori americani și cu armanent american”, a declarat premierul Orban, potrivit traducerii oficiale.

El a menționat că occidentalii trebuie convinși să elaboreze o nouă strategie în cazul războiului din Ucraina.

„Este o chestiune de onoare și o chestiune morală să ne spunem părerea și punctul de vedere și să-i convingem pe occidentali că, în loc de rapoarte goale de victorie, să elaboreze o nouă strategie. Dacă toate cele patru roți au pană, avem nevoie de o nouă strategie în centrul căreia nu se află câștigarea războiului, ci negocierile de pace și formularea unei propuneri de pace corespunzătoare. (…) Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a rușilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina și Rusia, asta ar fi esența unei nou strategii”, a spus Orban.

„Ucraina niciodată nu va câștiga războiul împotriva Rusiei cu ofițeri instructori americani și cu armament american”.
Viktor Orban, premierul Ungariei

În opinia premierului Ungariei, discursul rușilor trebuie luat în serios, atenționând că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

„Dacă îl ascult pe domnul Lavrov este de parcă aș auzi un discurs de acum 30-40 ani, dar asta nu înseamnă că nu are sens ce spune, are sens. Și merită să îl luăm în serios. Acum două zile, reprezentantul oficial al Rusiei a spus că vor înainta în Ucraina până când frontul va ajunge la o suficientă distanță ca ucrainenii cu armamentul lor să nu poată atacat teritoriul Rusiei. Adică, cu cât dăm din partea NATO arme mai moderne, rușii se vor duce cu atât mai departe în adâncul Ucrainei. Fiindcă ei sunt popor militar care se gândesc doar la siguranță și îi interesează doar faptul ca de pe teritoriul Ucrainei să nu poată fi atacați. Și în momentul actual ceea ce facem ajută, facilitează prelungirea războiului, vrem, nu vrem. Asta înseamnă, și merită să ne împrietenim cu această idee, că nu vor fi negocieri de pace între Ucraina și Rusia, cei care așteaptă această idee așteaptă degeaba. (…) Din acest motiv, acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse. Până când nu vor fi negocieri americano-ruse, nu va fi nici pace”, a susținut Viktor Orban.

Oficialul de la Budapesta a mai opinat că acest război nu ar fi avut loc dacă Donald Trump și Angela Merkel ar mai fi fost liderii SUA, respectiv Germaniei.

„Trebuie să vă spun că dacă am fi fost puțin mai norocoși și președintele SUA, în acest moment decisiv, ar fi fost Donad Trump și am fi reușit să o convingem pe Angela Merkel să nu plece (…), atunci acest război niciodată nu s-ar fi întâmplat. Nu am avut noroc și acum suntem în război”, a precizat el.

Printre altele, premierul de la Budapesta a reafirmat poziția Ungariei de a se menține în afara conflictului, menționând că Ucraina are interesul de a atrage și alte țări în conflict.

„Ne vom menține acea părere că acesta nu este războiul nostru. Ungaria este membră NATO și punctul nostru de pornire este că NATO este mult mai puternic decât Rusia. Din acest motiv, Rusia niciodată nu va ataca o țară NATO. Această propoziție, că ei nu se vor opri la granițele Ucrainei, este o propoziție propagandistică ucraineană slabă. Eu îi înțeleg, interesul lor este să implice cât mai multe țări de partea lor în acest război, dar această propoziție nu are nicio bază reală. Totodată, după ce suntem membri NATO și vrem să rămânem pe dinafară în acest război, situația noastră a devenit delicată, deoarece NATO și UE au decis că deși nu vor fi părți beligerante, totuși vor transporta armament și vor pune sancțiuni grave asupra Rusiei, ceea ce înseamnă, ne place sau nu, dar de facto au devenit parte a acestui conflict. Acum suntem și noi în aceeași situație belicoasă, că trebuie să ajutăm în așa fel ucrainenii ca puterea de la Moscova să nu simtă sau să nu considere o situație în care noi ca NATO sau ca UE să fim și formal parte beligerantă”, a mai spus Orban.

Premierul Ungariei a avut un discurs de peste o oră, care a fost întrerupt deseori de aplauze îndelungi.

La începutul discursului său, un bărbat a afișat un banner pe care scria: „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, cu trimitere la motto-ul din acest an al Universității de Vară de la Băile Tușnad, care este “Unele lucruri sunt eterne”. Persoana în cauză a fost huiduită de participanți și a fost scoasă din incintă de forțele de ordine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.