Economie

Ministrul Economiei, Florin Spătaru: Frumusețea Apusenilor trebuie protejată

Ministrul Florin Spătaru (al doilea din stânga) crede că „frumusețea Apusenilor trebuie protejată în același timp cu dezvoltarea economică a zonei”

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, aflat duminică la Roșia Montană și Abrud, unde a vizitat galeriile romane, respectiv cariera Roșia Poieni, uzina de preparare de la Dealul Piciorului și iazul de decantare de la Valea Şesii din cadrul Cupru Min, apreciază că „frumusețea Apusenilor trebuie protejată în același timp cu dezvoltarea economică a zonei”.

Invitat la manifestările prilejuite de împlinirea a 45 de ani de la înființarea Cupru Min Abrud, ministrul a vizitat mai întâi Roșia Montană, respectiv Muzeul mineritului și Galeriile romane.

“Deciziile nu se iau din birou, ci pe teren, de la fața locului. Am revenit în județul Alba pentru celebrarea celor 45 de ani de activitate Cupru Min în România. Prima oprire a fost, însă, la Roșia Montană, căci una este să citești în broșuri despre minele de aur și alta e să fii acolo și să atingi urmele daltei cu care a lucrat, acum 2.000 de ani, muncitorul roman”, a scris Florin Spătaru într-o postare pe Facebook.

Ministrul Economiei a vizitat mina romană de la Roșia Montană

Ministrul Economiei a adăugat că românii din Munții Apuseni cunosc potențialul mineritului în zonă, dar au nevoie de susținerea celor care decid pentru valorificarea bogățiilor pe care natura le-a oferit.

„Frumusețea Apusenilor trebuie protejată, în același timp cu dezvoltarea economică a zonei”, a susținut ministrul Spătaru.

Ulterior, acesta a vizitat Cupru Min Abrud – cariera de la Roșia Poieni, uzina de preparare de la Dealul Piciorului și iazul de decantare de la Valea Şesii.

În aprilie, ministrul Economiei a declarat la Alba Iulia, într-o conferință de presă, că minereul de cupru de la Roșia Poieni ar trebui procesat în România.

„Nu mi se pare normal ca această materie primă, acest concentrat de cupru pe care îl extragem din România să fie prelucrat în altă parte, ținând cont de faptul că, la nivel european, avem nevoie de acest cupru. Şi atunci trebuie să găsim soluții la nivel european ca procesarea să se realizeze în România sau undeva în Uniunea Europeană. Tocmai de aceea am demarat aceste discuții cu Comisia Europeană să vedem care sunt soluțiile de finanțare pentru asigurarea unei astfel de facilități”, a spus, la vremea respectivă, Florin Spătaru.

În zăcământul de la Roșia Poieni se află 60% din rezervele de cupru ale României.

Cupru Min este o societate aflată în subordinea Ministerului Economiei, care are ca obiect principal de activitate exploatarea și livrarea în forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Roșia Poieni. Concentratul extras de Cupru Min este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care, pe lângă cupru, conține și alte metale.

Ministrul Florin Spătaru spune că societatea Cupru Min va primi peste 43 de milioane de lei pentru investiții

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.