Mozaic

„Onor pentru Regi”, eveniment organizat de Cercul Militar Alba Iulia, la 100 de ani de la Încoronare

Un inedit eveniment intitulat „Onor pentru Regi”, activitate ce se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, este organizat sâmbătă și duminică la Alba Iulia de Ministerul Apărării Naționale, prin Cercul Militar Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului.

Potrivit programului dat publicității de către organizatori, evenimentul va debuta sâmbătă seara cu o prezentare de ținute militare și regale de acum un secol, într-o procesiune de la Catedrala Încoronării în Piața Cetății, cu participarea Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Esplanada Sălii Unirii va găzdui, apoi, un remember al momentului Încoronării Regilor, după care vor survola aeronave militare de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii și va avea loc un exercițiu demonstrativ al Detașamentului Drill-Team al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” București.

Seara se va încheia cu un spectacol susținut de Muzica Reprezentativă a Armatei și Corul de copii „Theotokos” Alba Iulia.

Duminică seara, programul artistic va fi susținut, tot în Piața Cetății, de formația „Band of Brothers and Sisters” a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Ansamblul artistic „Doina” al Armatei (muzică populară: Silvia Semeniuc, Norica Enache, Lorena Istrate, Letiția Vișoiu, Teodora Baloșin; muzică ușoară: Oana Sârbu, Carmen Rădulescu, Alexandru Constantin, Gabriel Manea, Nicoleta Ciobanu).

Potrivit organizatorilor, „Onor pentru Regi” reprezintă un omagiu adus legăturii sufletești extrem de puternică dintre Regele Ferdinand I, Regina Maria și Armata României, care nu s-a sprijinit doar pe relația oficială dintre rege-regină și militari, ci și pe fapte de război.

În urmă cu un secol, în derularea evenimentelor din octombrie 1922 care au marcat istoria neamului românesc, un rol important în organizarea evenimentelor de atunci l-a avut și Cercul Militar Alba Iulia (fosta Casină Militară), înființat în 1918, cu sediul în Sala Unirii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.