Mozaic

Actrița americană de culoare Nichelle Nichols, cunoscută pentru rolul din „Star Trek”, a murit la 89 de ani

Actrița americană de culoare Nichelle Nichols, cunoscută pentru rolul său din seria originală Star Trek, a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică la vârsta de 89 de ani, a anunțat duminică familia ei într-un comunicat, relatează AFP.

„Azi noapte, mama mea Nichelle Nichols a murit din cauze naturale. Ea a fost un model pentru noi toți”, a declarat fiul ei Kyle pe site-ul oficial al actriței, uhura.com.

Un purtător de cuvânt al familiei a precizat că actrița a murit în Silver City, statul New Mexico, unde locuia cu fiul ei.

Fostă dansatoare şi cântăreață, Nichelle Nichols a interpretat în seria originală Star Trek din anii 1960 rolul locotenentului Nyota Uhura, un ofițer cu origini africane şi fluent în swahili, devenind rapid o figură emblematică a drepturilor civile.

Rolul ei de femeie de culoare într-o poziție importantă i-a stârnit admirația lui Martin Luther King, asasinat în 1968, care i-a cerut să nu părăsească „Star Trek”, aşa cum ea intenționa, spunându-i că este singurul serial pe care le-a permis copiilor săi să-l urmărească, a mărturisit actrița.

În 1968, William Shatner, care l-a interpretat pe celebrul căpitan Kirk în serial, şi Nichelle Nichols au devenit protagoniştii primului sărut între o persoană albă şi una de culoare la televiziunea americană.

În anii 1970, Nichelle Nichols a realizat un videoclip pentru a ajuta NASA să recruteze astronauți, în special femei şi minorități.

Născută pe 28 decembrie 1932 la Chicago, Grace Dell Nichols şi-a început cariera la vârsta de 14 ani ca dansatoare şi cântăreață alături de orchestra lui Duke Ellington.

Cunoscută mai ales pentru rolul ei din primul serial Star Trek, ea a dansat, de asemenea, cu Sammy Davis Jr. în „Porgy and Bess”, a jucat în alte seriale de televiziune şi a înregistrat două albume.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.