Educație

Biblioteca din Abrud va primi numele lui Marin Preda, care a fost elev al Școlii Normale din localitate

DCF 1.0

Biblioteca Orășenească din Abrud va primi numele scriitorului Marin Preda, care a studiat în orașul din Apuseni timp de un an, fiind elev la Școala Normală din localitate în perioada 1937-1938.

Potrivit unui comunicat transmis marți Agerpres de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Primăria orașului Abrud va găzdui vineri evenimentul „Centenarul Marin Preda”, în cadrul proiectului „Cafenea Culturală, Aniversări Culturale”.

Cu această ocazie, vor conferenția, potrivit sursei citate, vicepreședintele Academiei Române, director al Secției de Cultură, Răzvan Theodorescu, prof univ dr Ana Maria Nistor, de la departamentul de Teatrologie/Scriere Dramatică de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, scriitorul Radu Matei Todoran și actorul Dorel Vișan.

Totodată, în urma unei hotărâri a Consiliului Local Abrud, inițiată de primarul Cristian Alexandru Albu, la propunerea consilierului local Narcis Avram Jurca, biblioteca orășenească va primi, în mod oficial, în cadrul evenimentului de vineri, numele scriitorului Marin Preda.

„În istoricul oricărei comunități, dimensiunea patrimoniului material sau imaterial este puternic îmbogățită de prezența unor personalități, istorice, militare, educaționale, medicale, culturale sau sportive, care, în decursul vremii, au poposit în mijlocul acestora. În Abrud, la Şcoala Normală, în perioada 1937-1938, a studiat unul dintre cei mai mari romancieri români, pe numele său Marin Preda, născut la 05.08.1922, în Siliștea Gumești, și decedat la 16.05.1980, în București. Orașul nostru, din fericire, a fost o gazdă bună pentru cel care avea să devină autor al capodoperelor literaturii române și universale, prin romanele ‘Moromeții’, ‘Cel mai iubit dintre pământeni’ și ‘Delirul’”, se arată în expunerea de motive redactată de consilierul cultural Cosmin Pleșa.

De altfel, pe pagina de internet a Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din oraș se menționează faptul că Marin Preda a urmat, în anul școlar 1937-1938, cursurile clasei I a Şcolii Normale de atunci din Abrud.

„Chiar dacă șederea lui Marin Preda în urbea noastră nu a fost de lungă durată, ceva din amprenta istorică, culturală și educațională a orașului nostru, prin profesorii care predau la Şcoala Normală din Abrud, credem noi că a rămas în conștiința acestui mare iubitor de românism, de identitate națională și culturală, fapt care ne obligă să-l pomenim cu toată cinstea și să ne arătăm considerația pentru devenirea lui artistică și literară”, se mai arată în expunerea de motive.

Activitatea culturală de vineri de la Abrud este organizată de către Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Orașului Abrud.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.