Administrație

Începe modernizarea rețelei de iluminat public din Alba Iulia

Rețeaua de iluminat public din mai multe cartiere ale municipiului Alba Iulia, de pe 78 de străzi, este modernizată cu fonduri europene de peste 18 milioane de lei, administrația locală predând luni amplasamentul în vederea începerii lucrărilor, potrivit unui anunț al primarului Gabriel Pleșa.

„În această dimineață, am predat amplasamentul în vederea începerii lucrărilor de modernizare a rețelei de iluminat public, pentru Lotul 1, care cuprinde zona centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș. În cadrul acestui lot se vor instala 1.496 corpuri de iluminat, 1.496 puncte luminoase controlate prin telegestiune, 1.437 stâlpi noi, 1.437 brațe prindere, 134 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice), 134 acumulatori, 67 dispozitive de control și protecție de încărcare/ descărcare”, a postat luni, pe pagina sa de Facebook, edilul din Alba Iulia.

Potrivit primarului, lungimea totală a sistemului de rețea iluminat public pe acest lot este de 45,52 de kilometri și cuprinde 78 de străzi.

„Prin aceste lucrări se urmărește scăderea consumului anual de energie la iluminat public, scăderea gazelor cu efect de seră datorate sistemului de iluminat public și creșterea eficienței energetice, începând cu anul 2022. În acest moment, sistemul de iluminat public al Municipiului Alba Iulia înregistrează consumuri energetice foarte mari”, a explicat Gabriel Pleșa.

Contractul de execuție lucrări pentru obiectivul de investiții „Crearea sistemului de iluminat public al municipiului Alba Iulia – zona centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș” – Lot 1, cu o valoare de 18.408.561,57 de lei fără TVA, a fost semnat luna trecută.

Lotul 2 se referă la modernizarea sistemului de iluminat public din cartierul Cetate și are o valoare de 14.932.600 de lei fără TVA. Aici se vor instala 1.222 corpuri de iluminat, fiecare dotate cu puncte luminoase controlate prin telegestiune, 1.178 de stâlpi noi, 983 de brațe prindere, 64 de surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice), 134 de acumulatori, 67 de dispozitive control și protecție de încărcare/ descărcare și 32 de invertoare monofazice.

Lungimea totală a sistemului de rețea iluminat public pe acest lot este de 35,05 kilometri și va cuprinde 48 de străzi.

Ambele lucrări sunt finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Durata acestora este estimată la 16 luni.

Prin aceste proiecte se va îmbunătăți, de asemenea, și accesul persoanelor cu dizabilități la serviciul de iluminat public, prin iluminarea unui număr total de 159 de treceri de pietoni, incluzând sisteme bazate pe senzori de prezență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.