Social

Steagul Încoronării, expus la Sala Unirii în Anul Centenarului Încoronării

Un fragment dintr-un drapel cu stema României adoptată în anul 1921, steag care s-a folosit pe scară largă la evenimentele din 15 octombrie 1922, când au fost încoronați ca suverani ai României Mari Regii Ferdinand și Maria, a fost expus marți la Sala Unirii din Alba Iulia.

Pentru a marca Centenarul Încoronării, Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia a expus în ultimul an în fiecare lună câte un obiect din acea perioadă. Nu face excepție nici „Exponatul lunii august”, intitulat „Steagul Încoronării”.

Obiectul expus marți reprezintă partea centrală a unui drapel cu stema României adoptată în anul 1921, steag care s-a folosit pe scară largă la evenimentele din 15 octombrie 1922. Acest tip de steag a fost utilizat până în 1947.

Potrivit muzeografului Marius Cristea, stema României întregite a fost realizată de către heraldistul transilvănean Keopeczi Sebestyen Jozsef (1878-1964), autor, de asemenea, al stemei și sigiliului Ungariei.

Acesta a explicat cum anume s-au dezvoltat în timp stemele României. Astfel, dacă în anul 1859, stema Principatelor Unite releva statutul juridic special al acestora, fiind practic un blazon personal al lui Alexandru Ioan Cuza sub al cărui sceptru s-a realizat unirea, sub domnia principelui și mai târziu a regelui Carol I stema principatului și ulterior a regatului independent al României au obținut noi și consistente valențe. Schimbările majore de după 1918 s-au regăsit în noua realizare heraldică adoptată în anul 1921.

Mini-expoziția este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii.

Prin încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, eveniment supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a fost consfințit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanți ai corpului diplomatic, trimiși speciali din mai multe țări și jurnaliști străini, au fost prezente atunci la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat. Populația orașului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, și la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziție.

Prin intermediul presei și al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume. O peliculă din 1939, în fapt un Jurnal sonor, realizat de Oficiul Național al Cinematografiei din București, cuprinde și imagini filmate în timpul ceremoniei din 1922.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.