
Când au căzut primele bombe în satul de pe malul Niprului, aflat în regiunea Zaporojie, au vorbit cu cei 7 copii, cel mai mic de 5 ani și cel mai mare de 13 ani, și le-au explicat ce înseamnă războiul. Trei zile mai târziu, casa prietenilor lor a fost complet distrusă de un obuz și le-au făcut loc în casa lor, după ce i-au ajutat să iasă de sub dărâmături. Dar războiul s-a intensificat…
Organizația Salvați Copiii România a deschis cel de-al treilea Centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina, la Suceava, județ care preia o mare parte din copiii care se refugiază din calea războiului din Ucraina. La inaugurare au participat autorități locale, precum și secretarul de stat Raed Arafat, Departamentul pentru Situații de Urgență – Ministerul Afacerilor Interne și Maria Mădălina Turza, Consilier de Stat în Cancelaria Prim-ministrului, Guvernul României, care a anunțat demararea Planului Național de măsuri de integrare și protecție pentru beneficiarii de protecție specială din Ucraina, pentru care vor fi alocate 200 de milioane de euro, de la bugetul de stat și din fonduri europene.
„Deschiderea acestui centru este esențială. România este prima țară din UE care are un plan despre ce vom face pe termen mediu și lung cu refugiații din Ucraina, care sunt la noi în țară. În septembrie vom avea prima reuniune a statelor europene la București, pentru a porni o viziune comună și un plan la nivel european. Cheia succesului constă în acest tip de colaborare între societatea civilă, și iată Salvați Copiii e un exemplu”, a spus Maria Mădălina Turza, consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Guvernul României.
Echipele Salvați Copiii au fost din primul moment pe teren și au acordat copiilor și familiilor lor asistență umanitară complexă, de la materiale de prim-ajutor, hrană, pături până la asistență juridică și suport socio-emoțional. Potrivit autorităților naționale, dintre cei 1,7 milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în România de la sfârșitul lunii februarie, 368.000 sunt copii. Dintre acești copii, au rămas în România aproape 37.000, în sistemul de protecție specială fiind integrați 220 de copii ucraineni.
Comentarii recente