Politică

Premierul Ciucă se așteaptă ca România să adere la Schengen în acest an

Premierul Nicolae Ciucă a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că se așteaptă ca România să adere la Schengen în acest an și că Bruxelles-ul va renunța la Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru țara noastră. Referindu-se la războiul din Ucraina, a spus că acesta deschide o falie între statele libere și cele autocrate și a apreciat că NATO trebuie să se pregătească pentru o desfășurare de lungă durată pe flancul estic.

Este o „iluzie” să ne așteptăm ca relațiile dintre Rusia și Occident să revină la starea de dinainte de război imediat după încetarea luptelor din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul pare hotărât să creeze un tampon între el și NATO, a declarat premierul României în interviul publicat miercuri de Bloomberg.spri

General în retragere care a condus cândva forțe de luptă în Irak, Nicolae Ciucă a apreciat că invazia Rusiei în Ucraina a redeschis o falie civilizațională asemănătoare Războiului Rece, iar Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va trebui să mențină prezența extinsă a trupelor la frontiera sa estică cel puțin pe termen mediu.

Deși a spus că nu crede că Rusia va ataca o țară NATO – declanșând un conflict deschis – războiul actual a confirmat avertismentele lansate timp de peste un deceniu de membrii estici ai Alianței că președintele Vladimir Putin este hotărât să recupereze teritoriile controlate cândva de Uniunea Sovietică.

„Rusia nu gândește ca noi. Rusia nu se comportă ca noi”, a subliniat Ciucă, în vârstă de 55 de ani, în interviul acordat marți în biroul său din București. „Situația de acum, se pare, recreează acea gaură dintre civilizația occidentală și civilizația orientală – între țările libere, democratice și regimurile autocratice”.

România, fostă țară comunistă cu aproape 19 milioane de locuitori, care a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană trei ani mai târziu, a devenit o națiune de primă linie în sprijinul Ucrainei de la atacul Rusiei din 24 februarie, scrie Bloomberg. Granița sa de 624 de kilometri cu Ucraina este cea mai lungă din UE, iar țara s-a grăbit să reconstruiască liniile de cale ferată și să reamenajeze porturile pentru a ajuta exporturile ucrainene să ocolească ocupația rusă și blocada porturilor din Marea Neagră. De asemenea, a ajutat peste un milion de refugiați care au trecut granița pentru a scăpa de conflict.

Cu toate acestea, se intensifică îngrijorările legate de faptul că hotărârea țărilor occidentale mai bogate de a menține presiunea asupra Rusiei prin intermediul sancțiunilor și prin continuarea furnizării de arme și de ajutor financiar Ucrainei ar putea să se diminueze pe măsură ce se apropie iarna și fluxurile limitate de gaz rusesc determină creșterea prețurilor la energie. Potrivit lui Ciucă, presiunea nu trebuie să se reducă.

Dacă rușii „nu vor să se oprească cât mai repede posibil și să negocieze, să găsească o soluție, să recunoască integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei, vor face același lucru cu alte țări”, a avertizat el.

Guvernul său intenționează să crească ținta de cheltuieli de apărare a României dincolo de pragul minim prevăzut de NATO, la 2,5% din Produsul Intern Brut. Aproximativ o treime din această sumă va fi destinată achiziționării de arme, între care avioane de luptă, submarine, corvete, vehicule blindate de luptă și drone, a declarat șeful executivului de la București.

„Nu este vorba doar de apărare, ci și de securitatea alimentară” la nivel global, a explicat premierul. „Este vorba despre o regiune care este, de asemenea, foarte apropiată de regiunea Balcanilor, așa că toate aceste decizii luate pentru a crește descurajarea și apărarea de-a lungul întregului flanc estic sunt foarte binevenite”.

Ciucă a declarat, de asemenea, că se așteaptă ca România – după mai mult de un deceniu de așteptare – să obțină intrarea în spațiul Schengen înainte de sfârșitul anului, un pas care ar elimina așteptările lungi la granițele României cu alte state UE și ar crește atractivitatea României pentru investitorii străini. Bruxelles-ul va renunța, de asemenea, la un regim care monitorizează progresele înregistrate de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și eradicarea corupției, a mai afirmat oficialul român, după ani de critici din partea executivului UE.

„Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membru Schengen”, a spus Ciucă, referindu-se la spațiul UE fără controale la frontiere. „Chiar ne așteptăm ca toți ceilalți lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.