Social

Averse torențiale în jumătate de țară, până miercuri dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a extins marți avertizarea Cod portocaliu de ploi abundente la 19 județe din Transilvania, Maramureș și Crișana.

Până miercuri dimineața la ora 10:00, în zonele montane și submontane din aceste regiuni vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Județele marcate cu Cod portocaliu sunt Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Maramureș, Harghita și Covasna (integral) și Timiș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș, Vâlcea, Gorj și Mehedinți (parțial).

Totodată, în același interval de timp va fi Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată la munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

În următoarele două zile, respectiv 10 și 11 august, Codul galben de instabilitate atmosferică se va restrânge la 14 județe din sudul și centrul țării: Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Galați (integral), și Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Buzău (parțial).

Astfel, în intervalul 10 august, ora 10:00 – 11 august, ora 10:00, în Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, notează meteorologii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.