Mozaic

Artefacte militare romane vor fi expuse în preambulul Festivalului Roman Apulum

O serie de piese originale care au aparținut armatei romane, descoperite pe teritoriul județului Alba, aflate în patrimoniul muzeului din Alba Iulia vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții ce va fi vernisată vineri, în deschiderea celei de a IX-a ediții a „Festivalului Roman Apulum. Traianus Optimus Princeps”, desfășurat între 12 și 15 august.

Potrivit unui comunicat transmis joi Agerpres, expoziția „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric” dorește să ilustreze o mică parte din sursele documentare care stau la baza desfășurării spectacolelor de reconstituire istorică antică.

„Cu această ocazie vor fi expuse o serie de piese originale care au aparținut armatei romane, descoperite pe teritoriul județului Alba, aflate în patrimoniul muzeului albaiulian. Alături de ele vor fi prezentate și replici științifice efectuate după acestea, urmând tehnologii antice de prelucrare”, se menționează în comunicat.

Astfel, se încearcă, potrivit sursei citate, realizarea unei relații directe între obiectele de recuzită folosite în reprezentațiile de reenactment antic și artefactele arheologice, scopul fiind acela de a exemplifica modul în care un spectacol de reenactment antic este susținut de către sursele istorice (relatările autorilor antici, sursele iconografice sau obiectele provenite din cadrul unor descoperiri arheologice).

„Toate aceste analogii, puse în practică pertinent din perspectivă istorică, fac ca reenectmentul să depășească limitele unei abordări minimaliste dedicate publicului larg și să se îndrepte către o parte importantă a cercetării istorice și înțelegerii epocii antice, o modalitate de abordare definită sub numele de ‘arheologie experimentală’”, se mai arată în comunicat.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Roman Apulum este dedicată împăratului Traian și are loc de vineri până luni în Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.