Mozaic

Experții DNSC avertizează asupra unei campanii rău intenționate care vizează utilizatorii Instagram

Utilizatorii platformei Instagram sunt avertizați de către specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) asupra unei campanii rău intenționate a hackerilor, ce transmit mesaje false prin sms-uri, e-mailuri și social media.

„Atenție la sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei (…) Textul poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de rețeaua socială. Cu toate acestea, Instagram nu folosește această metodă pentru resetarea parolei și nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru. Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicație. Accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteți autentificat în aplicația de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola”, explică specialiștii DNSC.

În acest context, pe lista sfaturilor provenite din partea experților în securitatea cibernetică se află: evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute, activarea autentificării cu doi factori (2FA) din setările Instagram, menținerea unei soluții de securitate instalată pe dispozitive. De asemenea, în cazul în care utilizatorii au căzut în capcană și au pierdut accesul la cont, trebuie să se adreseze Centrului de Ajutor al Instagram pentru recuperarea acestuia.

DNSC precizează că utilizatorii de internet se pot antrena pentru a detecta și evita asemenea amenințări în online, pe site-ul https://sigurantaonline.ro.

#SigurantaOnline este o campanie de conștientizare la nivel național, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată, precum Microsoft România, Bit Sentinel, Attack Simulator, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și Dekeneas.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.