
Buciumul și grupul local „Buciumașii” din Spulber, ambele mărci înregistrate ale acestei comune, vor fi la acest final de săptămână vedetele Festivalului „Glasul buciumului”, aflat la prima ediție, care și-a propus să pună în valoare a instrumentul muzical confecționat de sute de ani în localitatea din Munții Vrancei.
„Festivalul a fost o dorință mai veche de-a mea, de pe vremea în care activam în formația de buciumași a comunei Spulber. Ulterior, în calitate de director al Căminului cultural din localitate, am reușit să punem bazele formației de buciumași. Mai târziu, am obținut două brevete la OSIM, unul prin care am reușit să înregistrăm ca marcă grupul local de buciumași, iar altul pentru bucium, ca instrument muzical. Avem un atelier școală, unicul din țară, unde creăm buciumul. Atelierul funcționează pe lângă Primăria Spulber, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, unde meșterul popular Manole Enache îi învață pe copiii din localitate tainele acestui meșteșug, pentru a continua tradiția acestui instrument unicat în țară, lucru cu care ne mândrim”, a declarat, pentru Agerpres, primarul Sorinel Vulcan.
Potrivit edilului, grupul local „Buciumașii” este format din peste 20 de persoane, cel mai tânăr având 8 ani, iar cel mai în vârstă 80 de ani.
Festivalul de duminică, aflat la prima ediție, își propune așadar punerea în valoare a buciumului și a tradițiilor legate de confecționarea acestui instrument în localitatea Spulber și promovat de grupul local “Buciumașii”, constituit în anii 1950 și îndrumați în prezent de directorul Căminului cultural, Adrian Rusu.
În cadrul festivalului, alături de „Buciumași”, vor mai evolua „Tulnicăresele” din Câmpeni, județul Alba, formația de dansuri populare „Poarta Vrancei” din Vidra, Fanfara „Vulturii Brass Band” din Vulturu, grupul folcloric „Cetina”, Ansamblul „Comoara Vrancei” din Năruja, grupul „Cimpoierii” din Nistorești, Ansamblul „Chipărușul” din Nereju, grupul „Păltinașii” din Paltin, grupul „Spulberații” din Spulber, precum și alți soliști vocali și elevi ai Școlii Populare de Artă de pe lângă centrul Cultural Vrancea.
Vor fi amplasate standuri expoziționale ale meșterilor populari Pavel Lupașc din Nereju, cu cioplituri în lemn, fluiere, tipare de caș sau cofițe, Manole Enache din Spulber – buciume și Maricel Arcan din Vadu Roșca – împletituri din nuiele.
Prima ediția a festivalului „Glasul buciumului” este organizată de Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Primăria Spulber, Consiliul Local Spulber și Obștea Spulber.
Comentarii recente